Βραζιλία: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε αστυνομικές επιχειρήσεις

Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2009 09:12
A- A A+

Δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας έφηβος, που οι αρχές διατείνονται ότι ήταν λαθρέμποροι ναρκωτικών, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών που ξέσπασαν όταν η αστυνομία εισέβαλε σε τέσσερις φαβέλες (παραγκουπόλεις), στο Ρίο ντι Τζανέϊρο χθες Τετάρτη, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η αστυνομία εξαπέλυσε επιχείρηση με 300 άνδρες, ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα, αναζητώντας ναρκωτικά, όπλα και κλεμμένα οχήματα.

Μια γυναίκα που χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Το Ρίο είναι μια από τις πιο επικίνδυνες πόλεις του κόσμου και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες συμμορίες κι αστυνομικούς αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, ειδικά στις φαβέλες.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι οι νεκροί στις επιδρομές της είναι ύποπτοι για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όμως σε πολλές περιπτώσεις κάτοικοι και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν δολοφονίες αθώων από αστυνομικούς, εξωδικαστικές εκτελέσεις και πράξεις βαρβαρότητας από τις αρχές.

Οι επιδρομές έγιναν στις φαβέλες Κουρέια, Τακαράλ, Ρέμπου και Βίλα Αλιάντσα, στο δυτικό τμήμα του Ρίο.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας Ρουντρίγου Ουλιβέιρα δήλωσε ότι «τουλάχιστον έξι» από τους νεκρούς ήταν κακοποιοί, προσθέτοντας ότι κατασχέθηκαν όπλα και συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, επεισόδια ξέσπασαν στην φαβέλα Παραϊσούπολις, όπου ζουν 80.000 άνθρωποι, μετά το θάνατο ενός εφήβου από πυρά αστυνομικών. Τρεις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν από σφαίρες. Οι αρχές ανέπτυξαν εκατοντάδες άνδρες στην περιοχή αποκλείοντάς την επί δύο ημέρες.

Την Τρίτη ο πρόεδρος Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κατά την επίσκεψή του στη φαβέλα Μαγκουΐνιους, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα στέγασης για τους πολίτες που ζουν στις παραγκουπόλεις, που θα συμπεριλάβει την κατασκευή 500.000 κατοικιών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή