Συνεργασία Κίνας - ΗΠΑ για τις κλιματικές αλλαγές

Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2009 11:20
A- A A+

Μεταξύ των πρώτων θεμάτων στην ατζέντα διαλόγου Κίνας και ΗΠΑ θα συμπεριληφθούν οι κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους και ακαδημαϊκούς και από τις δύο χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της International Herald Tribune.

Τόσοι οι Αμερικανοί όσο και οι Κινέζοι αρμόδιοι αντιλαμβάνονται τον επιτακτικό χαρακτήρα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατή η υπογραφή μιας παγκόσμιας συνθήκη για το περιβάλλον εάν δεν έρθουν σε συμφωνία οι δύο γίγαντες της διεθνούς οικονομίας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Μια ένδειξη της προτεραιότητας που έχει δοθεί στο ζήτημα είναι οι δηλώσεις αξιωματούχου της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θεωρεί απαραίτητο να γίνουν βήματα για την ενέργεια και την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά την επίσκεψή της στην Κίνα εντός του μήνα.

Στην έκθεση που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας με τίτλο «Πρόγραμμα συνεργασίας ΗΠΑ-Κίνας για την ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές» παρουσιάζεται ένα αναλυτικό σχέδιο κοινής δράσης του Μπάρακ Ομπάμα και των Κινέζων ηγετών με πρώτη προτεραιότητα την περικοπή των εκπομπών CO2 και των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Η έκθεση καταρτίστηκε από κοινού από τα ιδρύματα Asia Society και Pew Center on Global Climate Change που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στην έκδοσή της συμμετείχαν επιστήμονες και σύμβουλοι στρατηγικής και από τις δύο χώρες -η προέλευση της ωστόσο υποδηλώνει ότι το βάρος της πρωτοβουλίας θα πέσει το Λευκό Οίκο.

Το ερώτημα που τίθεται, βεβαίως, είναι εάν οι Κινέζοι ηγέτες και οι Αμερικάνοι νομοθέτες θα δώσουν τη δέουσα προσοχή στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα την ώρα που εκκρεμεί η αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, καταλήγει η International Herald Tribune.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή