Σρι Λάνκα: Αμνηστία στους αντάρτες που θα παραδώσουν τα όπλα

Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2009 12:00
A- A A+

Οι αρχές της Σρι Λάνκα θα χορηγήσουν αμνηστία σε όσους αντάρτες της αυτονομιστικής οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ καταθέσουν τα όπλα, ανακοίνωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Ρατνασίρι Βικρεμαναγιάκε.

«Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ομάδες ανθρώπων που μετέχουν σε τρομοκρατική δράση στο βορρά είναι έτοιμες να παραδοθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης υποδηλώνοντας τους αντάρτες της οργάνωσης Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ Ιλάμ (LTTE).

«Είναι μια συνετή απόφαση και είμαστε διατεθειμένοι να τους δεχτούμε» είπε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για αυτή την ενδεχόμενη αμνηστία.

Μερικές ώρες νωρίτερα ο υπουργός ¶μυνας Γκοταμπχάγια Ραζαπάκσε είχε απορρίψει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους Τίγρεις των Ταμίλ όσον αφορά τις συνθήκες παράδοσής τους, όπως είχαν ζητήσει την Τρίτη οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Στη σύγκρουση που μαίνεται τα τελευταία 37 χρόνια, οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπολύουν την τελική επίθεση στη βορειοανατολική Σρι Λάνκα εναντίον των ανταρτών της αυτονομιστικής οργάνωσης σε μια λωρίδα γης 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στην περιοχή αυτή ζουν 200.000 κάτοικοι. Εκατοντάδες έχουν χάσει τη ζωή τους από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Παράλληλα «σήμερα 700 άμαχοι απομακρύνθηκαν από εμπόλεμη ζώνη στη βόρεια Σρι Λάνκα και έφθασαν σε περιοχή που ελέγχουν τα κυβερνητικά στρατεύματα, ενώ όλο και περισσότεροι έρχονται», είπε ο ταξίαρχος Ουντάγια Ναναγιακάρα, εκπρόσωπος του στρατού.

Εβδομήντα χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των μαχών το 1983.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τουλάχιστον 52 άμαχοι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς την ώρα που οι ΗΠΑ και η Βρετανία ζητούσαν κατάπαυση του πυρός στη Σρι Λάνκα.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία για την τύχη 250.000 ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί σε περιοχές που ελέγχουν οι Τίγρεις των Ταμίλ.

Την ίδια ημέρα η ΔΕΕΣ ανακοίνωσε ότι το μοναδικό νοσοκομείο, γεμάτο από ασθενείς στην περιοχή που ελέγχουν οι Ταμίλ, εκκενώθηκε καθώς αποτελούσε συνεχώς στόχο βομβαρδισμών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή