ΣτΕ: Εισήγηση για προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΚ για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ

Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2009 21:20
A- A A+

Την αποστολή προδικαστικών ερωτημάτων στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το μονοπώλιο που έχει ο ΟΠΑΠ στη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών εισηγήθηκαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι σύμβουλοι Επικρατείας Παύλος Κοτσώνης και Δημήτρης Γρατσίας.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει δύο βρετανικές εταιρείες, ζητώντας να ακυρωθεί η άρνηση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να τους χορηγήσει άδεια για τη διενέργεια στοιχημάτων και τη λειτουργία δικτύου πρακτορείων αντίστοιχων με εκείνων του ΟΠΑΠ.

Η εταιρείες υποστηρίζουν ότι αυτό αντίκειται στη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κατοχυρώνει την ελευθερία εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας μπορούν να δικαιολογηθούν περιορισμοί στο τομέα των στοιχημάτων από την ελληνική πολιτεία εφόσον αποσκοπούν στην μείωση της προσφοράς των τυχερών παιχνιδιών ή στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχήματος και της εγκληματικότητας.

Αντίθετα, το αποκλειστικό δικαίωμα που έχει ο ΟΠΑΠ δεν συνδράμει στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ούτε στην προστασία της νεολαίας καθώς η συμπλήρωση των δελτίων στοιχημάτων είναι ελεύθερη και ανώνυμη, τα δε κέρδη καταβάλλονται στον κομιστή του δελτίου, ενώ η συμμετοχή ανηλίκων στο τζόγο δεν απαγορεύεται.

Όπως σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ήδη από το 2000 και μετά ο ΟΠΑΠ έχει αμιγώς κερδοσκοπική δραστηριότητα, έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών και έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά του και στην Κύπρο, η οποία πλέον αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο σύμβουλοι πρότειναν να διαβιβασθεί στο ΔΕΚ ερώτημα εάν σύμφωνα με τη συνθήκη της ΕΟΚ μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να παραχωρήσει σε μια μόνο επιχείρηση το αποκλειστικό δικαίωμα των τυχερών παιχνιδιών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή