Συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη - Ρ. Χόλμπρουκ

Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2009 21:58
A- A A+

Συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ -ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Ομπάμα για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν- και το δεύτερο στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Στάινμπεργκ είχε απόψε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, και με την ιδιότητά της ως προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ, στο περιθώριο των εργασιών της 45ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια, στο Μόναχο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν. Επιπλέον, συζητήθηκε ο ρόλος και η αποστολή του ΟΑΣΕ σε σχέση με το θέμα του διαλόγου για την Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας, ενώ έγινε σύντομη μνεία στην κατάσταση στα Βαλκάνια και στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, που διαδραματίζει στην περιοχή η Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο κ. Χόλμπρουκ διατύπωσε συγκεκριμένο αίτημα σε ό,τι αφορά την ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι η συζήτηση αφορούσε γενική ανταλλαγή απόψεων για το Αφγανιστάν, ειδικά ενόψει και των προγραμματισμένων για τον Αύγουστο εκλογών στην χώρα.

Η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε και με το Ρουμάνο ομόλογό της, Κριστιάν Ντιακονέσκου, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων, την προοπτική της τριμερούς συνεργασίας (Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας) και τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια. Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της περιφερειακής συνεργασίας για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων ενεργειακής ασφάλειας.

Αύριο (Σάββατο) η Ελληνίδα υπουργός θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό της της Βουλγαρίας και θα προεδρεύσει σε πάνελ με θέμα: «ΝΑΤΟ, Ρωσία, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και Μέση Ανατολή, το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας». Σε αυτό αναμένεται να συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζον ΜακΚέιν και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή