Συμμετοχή της Ρωσίας στην αντιπυραυλική ασπίδα προτείνει η Τσεχία

Σάββατο, 07 Φεβρουαρίου 2009 11:38
UPD:14:20
A- A A+

Οι ΗΠΑ και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης πρέπει να συνεργαστούν με τη Ρωσία επί των σχεδίων ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας, αλλά δεν πρέπει να επιτραπεί στη Μόσχα η άσκηση βέτο στα σχέδια αυτά, δήλωσε σήμερα ο τσέχος αντιπρόεδρος Αλεξάντρ Βόντρα.

Ο κ. Βόντρα, μιλώντας στην ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, εκτίμησε ότι «είναι σημαντική η ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος», διότι προστατεύει τις δυτικές χώρες από απειλές προερχόμενες από τη Μέση Ανατολή.

«Η Ρωσία πρέπει να κληθεί να συμμετάσχει στη συνεργασία αυτή, αλλά δεν πρέπει να έχει δικαίωμα βέτο», πρόσθεσε ο τσέχος αντιπρόεδρος.

Μιλώντας μετά τον κ. Βόντρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χόοπ Σέφερ, υποστήριξε επίσης τη συνεργασία με τη Ρωσία στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας.

«Θεωρώ ότι είναι εφικτή μία πραγματικά υπεραντλαντική συνεργασία στην αντιπυραυλική άμυνα η οποία θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία, και πιστεύω ότι θα κάνει όσους θα ήθελαν να απειλήσουν με πυραύλους την Ευρώπη, να το ξανασκεφτούν», τόνισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή