Αλλάζει η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

Σάββατο, 07 Φεβρουαρίου 2009 15:53
UPD:20:24
A- A A+

Το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης θέλησε να δώσει κατά την ομιλία του στη Διεθνή διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Ήρθα στην Ευρώπη εξ ονόματος μίας νέας κυβέρνησης, που είναι αποφασισμένη να δώσει ένα νέο τόνο στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τον κόσμο. Η Αμερική θα κάνει περισσότερα, όμως η Αμερική θα ζητήσει επίσης περισσότερα κι από τους εταίρους μας», τόνισε ο Μπάιντεν.

Σημείωσε επίσης πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δώσουν το «καλό παράδειγμα» και να δράσουν «ενεργά» κατά της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Δήλωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη από τη βοήθεια των εταίρων τους για να κλείσουν τις φυλακές στο Γουαντάναμο, αναφέροντας πως «ζητούμε κι από τους άλλους νΆ αναλάβουν μέρος της ευθύνης όσον αφορά ορισμένους φυλακισμένους στο Γουαντάναμο».

Όπως δήλωσε, οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να συνομιλήσουν» με το Ιράν και να του προσφέρουν «μία σαφή επιλογή» ανάμεσα στην απομόνωση, εάν διατηρήσει την ίδια στάση, και σε «σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη», εάν την μεταβάλλει.

Παράλληλα, τόνισε πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν να συνεχίσουν την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας τους κατά της ιρανικής απειλής, υπό την προϋπόθεση της αποτελεσματικότητάς της και του κόστους και της συναίνεσης της Ρωσίας και των ΝΑΤΟϊκών τους συμμάχων.

¶νοιγμα στη Ρωσία

Ο Μπάιντεν παραδέχθηκε πως υπήρξε μία «επικίνδυνη τριβή» στις σχέσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία, και κάλεσε τη Δύση να «να επανεξετάσει πολλούς τομείς όπου θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία».

Ωστόσο επέμεινε στο ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουν στη Ρωσία να διεκδικήσει «μία σφαίρα επιρροής» στην Ανατολική Ευρώπη, ούτε νΆ αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτόνομων γεωργιανών περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Παρά τις διαφορές τους, «η Αμερική κι η Ρωσία μπορούν ταυτόχρονα να διαφωνούν και να συνεργάζονται όπου συμπίπτουν τα συμφέροντά τους-και αυτά συμπίπτουν σε πολλά σημεία», τόνισε ο Μπαίντεν.

Ο Μπάιντεν δεν παρέλειψε να τονίσει πως «καμία στρατηγική για το Αφγανιστάν δεν μπορεί να επιτύχει δίχως τη συνεργασία του λαού και της κυβέρνησης του Πακιστάν» και πως όλοι θα πρέπει να το συνδράμουν για να «σταθεροποιήσει τις Φυλετικές Ζώνες και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τις ευκαιρίες σΆ όλην τη χώρα».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή