Σερβία: Δηλώσεις Γέρεμιτς για το ΝΑΤΟ

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2009 08:59
A- A A+

«Το ΝΑΤΟ έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη της Σερβίας, λόγω του ρόλου της Συμμαχίας στο σχηματισμό, την εκπαίδευση και τη λειτουργία της λεγόμενης Δύναμης Ασφαλείας Κοσόβου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, κ. Βουκ Γέρεμιτς.

«Αυτό καθιστά κατάφωρη παράβαση του Ψήφισματος 1244 (του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών), κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο», τόνισε ο κ. Γέρεμιτς, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου.

Πρόσθεσε πως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει εκφράσει την ετοιμότητά του για συνομιλίες πάνω σε μια ενδεχόμενη αναθεώρηση της Συμφωνίας του Κουμάνοβο, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο.

Ο κ. Γέρεμιτς αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «έχουμε στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία από ό,τι με τις ΗΠΑ, επειδή δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό ζήτημα μεταξύ ημών και της Ρωσίας, ενώ διαφωνούμε με την Ουάσινγκτον για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου».

Ερωτηθείς εάν πιστεύει πως το ζήτημα του Κοσόβου θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και των ΗΠΑ, ο κ. Γέρεμιτς απάντησε: «Έχουμε τη συνταγματική υποχρέωση να υπερασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα, πολιτικά και διπλωματικά μέσα, φροντίζοντας επίσης και για τα υπόλοιπα κρατικά συμφέροντα».

Απαριθμώντας τις προτεραιότητες της σερβικής εξωτερικής πολιτικής, αναφέρθηκε στην προστασία της έννομης τάξης, την ενίσχυση της ενταξιακής πορείας της χώρας προς την Ε.Ε. και τη βελτίωση των σχέσεων στην περιοχή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή