Συγκροτείται το Συμβούλιο Ασφάλειας του Κοσόβου

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009 13:29
A- A A+

Συγκροτείται αύριο το Συμβούλιο Ασφάλειας του Κοσόβου, όπως προβλέπεται από το «πακέτο» προτάσεων του διεθνούς μεσολαβητή Μάρτι Αχτισάαρι, το οποίο ήταν βάση για την κατάρτιση του συντάγματος του Κοσόβου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Κοσόβου, θα προετοιμάζει τη στρατηγική στον τομέα της ασφάλειας και θα έχει συμβουλευτικό ρόλο σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο τομέα.

Το έργο της συγκρότησης του Συμβουλίου έχει ολοκληρωθεί και έχουν αποσταλεί οι προσκλήσεις για την ιδρυτική συνεδρίαση, η οποία θα διεξαχθεί στις 11 Φεβρουαρίου, δήλωσαν ανώτατοι αξιωματούχοι στην εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε» της Πρίστινας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, θα υιοθετηθεί το καταστατικό και θα εξεταστεί η κατάσταση ασφαλείας στο Κόσοβο, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Χαϊρεντίν Κούτσι.

Μέλη του Συμβουλίου θα είναι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, οι δύο αναπληρωτές του, Χαϊρεντίν Κούτσι και Ραμ Μανάι, ο υπουργός ¶μυνας, Φεχμί Μουγιότα, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεμούν Παγιαζίτι, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Αχμέτ Σάλα και ο υπουργός Κοινοτήτων και Επιστροφής των Προσφύγων, Σάσα Ράσιτς.

Στο Συμβούλιο δεν θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας, αλλά με πρόσκληση του πρωθυπουργού θα λαμβάνουν μέρος στις συνεδριάσεις.

Το ρόλο μελών - συμβούλων θα έχουν ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, εκπρόσωποι του προέδρου του Κοσόβου, σύμβουλοι του πρωθυπουργού σε θέματα πολιτικής και ασφάλειας, ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας, ο διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας και ο διευθυντής των τελωνείων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Tanjug

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή