Η Βόρειος Κορέα «επιδιορθώνει» τον πυρηνικό της αντιδραστήρα

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2002 12:37
A- A A+

Ο Βόρεια Κορέα άρχισε τη διάλυση του μηχανισμού προστασίας και ελέγχου που είχε εγκαταστήσει ο ΟΗΕ σε πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Η αφαίρεση του μηχανισμού προστασίας και ελέγχου αφορά μία από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας που απενεργοποιήθηκε κατ' εφαρμογή των όρων της συμφωνίας του 1994 με τις ΗΠΑ. Η διάλυση του μηχανισμού θα ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος. Με την αφαίρεσή του θα έχει αποδεσμευθεί το σύνολο των πυρηνικών εγκαταστάσεων που είχαν απενεργοποιηθεί υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας θα επιβάλουν «ανηλεή τιμωρία» στις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Πιονγιάνγκ Κιμ Ιλ-σολ.

Κλιμακώνοντας την συχνά επιθετική ρητορική της Βόρειας Κορέας εν μέσω της έντασης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας ο Κιμ δήλωσε ότι ο στρατός του «θα πολεμήσει μέχρι τέλους εναντίον των ιμπεριαλιστών και των ταξικών εχθρών υπό την παρούσα σοβαρή κατάσταση».

«Τα αμερικανικά γεράκια είναι αρκετά αλαζονικά ώστε να ισχυρίζονται αβάσιμα ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας έχει προωθήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα φέρνοντας την εχθρική της πολιτική απέναντι στη ΛΔΚ σε μία επικίνδυνη φάση», δήλωσε ο Κιμ σύμφωνα με το Κεντρικό Κορεατικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Εάν αυτοί, χωρίς να γνωρίζουν τον εχθρό τους, τολμήσουν να προκαλέσουν έναν πυρηνικό πόλεμο , ο λαός και ο στρατός της ΛΔΚ υπό την ηγεσία του αήττητου ηγέτη Κιμ Γιόνγκ ιλ, θα ξεσηκωθούν για να επιβάλουν αποφασιστική και ανηλεή τιμωρία στους αμερικανούς επιτιθέμενους με το σθένος της αδιάσπαστης ενότητας που είναι πιό ισχυρή και από μία ατομική βόμβα», είπε.

Η επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Κορέας Ροντόνγκ Σινμούν γράφει σήμερα ότι μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν επιλύσουν τη διένεξη ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και προειδοποιεί την Ουάσινγκτον ότι η διεθνοποίηση του θέματος μπορεί να οδηγήσει σε «ανεξέλεγκτη καταστροφή».

«Δεν υπάρχει λόγος να αναμειχθεί τρίτη πλευρά στο ζήτημα των πυρηνικών... το θέμα πρέπει να επιλυθεί ανάμεσα στη ΛΔΚ και τις ΗΠΑ, τις πλευρές που είναι υπεύθυνες για αυτό», αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

«Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στην προσπάθειά τους για διεθνοποίηση του εκκρεμούς ζητήματος ανάμεσα στη ΛΔΚ και τις ΗΠΑ για να αποφύγουν τις ευθύνες τους, αυτό θα εξωθήσει την κατάσταση σε ανεξέλεγκτη καταστροφή», προειδοποιεί η εφημερίδα.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Κιμ Ντάε-γιούνγκ επέκρινε δριμύτατα την Πιονγιάνγκ ότι κωφεύει, ενώ ολόκληρος ο κόσμος είναι αντίθετος προς την κατοχή πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απευθύνει έκκληση για την επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ έπειτα από την κλιμάκωση της έντασης που προκάλεσε η αφαίρεση του μηχανισμού προστασίας και ελέγχου του ΟΗΕ από την πυρηνικό αντιδραστήρα.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή