Ανατροπή των προγνωστικών;

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009 22:26

A- A A+

Ο πρόεδρος τoυ Iσραήλ Σιμόν Πέρες έχει προαναγγείλει ότι θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι γνωστό.

Τα πρώτα exit poll μόλις έκλεισαν οι κάλπες στις 22.00 ώρα Ελλάδος δίνουν 29-30 έδρες στο «Καντίμα» της υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, 27-28 στο δεξιό κόμμα «Λικούντ» του Μπενιαμιν Νετανιάχου, 15 έδρες στο ακροδεξιό κόμμα «Γισραέλ Μπεϊτένου» του Αβιγντόρ Λίμπερμαν και 13 στους Εργατικούς του Εχούντ Μπάρακ.

Οι δημοσκοπήσεις ήθελαν το «Λικούντ» να προηγείται με βραχεία κεφαλή του «Καντίμα», αν και οι δημοσκόποι εκτιμούσαν ότι «οι εκλογές θα κριθούν στο νήμα», διαπιστώνοντας κλείσιμο της ψαλίδας, καθώς πολλοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι του Λικούντ στρέφονται προς τον Λίμπερμαν.

Είναι ο άνθρωπος που δεσμεύεται να απελάσει από το Ισραήλ όλους τους αραβικής καταγωγής Ισραηλινούς που δεν στηρίζουν το Ισραήλ. Και όπως υπογράμμισε κατά την τελευταία του προεκλογική ομιλία: «Η διαχωριστική γραμμή δεν περνά μέσα από Εβραίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, αλλά περνά μεταξύ αυτών που στηρίζουν την τρομοκρατία και εκείνων που την απορρίπτουν».

H ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναρωτιέται πόσο δεξιά θα είναι η απόχρωση της επόμενης κυβέρνησης, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα ενεργοποίησε αμυντικά ανακλαστικά, αλλά φαίνεται ότι οι αναποφάσιστοι και η υψηλή συμμετοχή στις κάλπες ευνόησαν την Λίβνι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα είναι και η επόμενη πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή