Ε.Ε.: Νωρίς για ημερομηνία εισόδου των χωρών των Δ. Βαλκανίων

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009 11:07
A- A A+

Την εκτίμηση ότι είναι πολύ νωρίς για να δώσει κάποιος συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας και ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, κ. Μίροσλαβ Λάιτσακ.

«Δεν είναι αρκετά ώριμα (τα Δυτικά Βαλκάνια) για αυτό, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε πολύ σοβαροί και πως αυτή η προοπτική θα τους δοθεί αμέσως μόλις ωριμάσουν», τόνισε ο κ. Λάιτσακ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Τσεχίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ε.Ε. θα πρέπει να διασφαλίσει από την πλευρά της ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες της διαδικασίας ένταξης στην «ευρωπαϊκή οικογένεια» και πως οι κανόνες αυτοί είναι οι ίδιοι για όλους.

Ο κ. Λάιτσακ συνέκρινε τη διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην «ευρωπαϊκή οικογένεια» με ένα ποδήλατο. «Θα πρέπει συνεχώς να κάνεις πετάλι. Εάν σταματήσεις, θα πέσεις. Αλλά τα πετάλια κινούνται, όταν ξέρεις από πού προέρχεσαι και πού πας και όταν ξέρεις πως υπάρχει κάποιος σκοπός στο τέρμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, ο κ. Λάιτσακ διέψευσε αυτούς που τον θεωρούν απαισιόδοξο για το μέλλον και τόνισε πως «είναι απλά θέμα χρόνου το πόσος χρόνος θα δαπανηθεί, προτού γίνει πραγματικότητα το μέλλον του».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή