ΠΓΔΜ: Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος προηγείται στις δημοσκοπήσεις για την προεδρία

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009 16:26
A- A A+

Ο υποψήφιος του συγκυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE (του πρωθυπουργού Νικολά Γκρούεφσκι) στις προεδρικές εκλογές, Γκιόρκι Ιβάνοβ, προηγείται στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Οι προεδρικές εκλογές στη γειτονική χώρα θα διεξαχθούν στις 22 Μαρτίου, παράλληλα με τις δημοτικές εκλογές.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ιβάνοβ προηγείται με ποσοστό 27%, ενώ ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι, συγκεντρώνει ποσοστό 13%.

Τρίτος, με ποσοστό 10%, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, έρχεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Λιούμπε Μπόσκοσκι και τέταρτος ο αρχηγός του νεοϊδρυθέντος αλβανικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Ιμερ Σελμάνι, με ποσοστό 9%.

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος της χώρας από τον πρώτο γύρο των εκλογών, πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κανείς από τους υποψηφίους για το αξίωμα του προέδρου της χώρας δεν πρόκειται να λάβει τέτοιο ποσοστό στον α΄ γύρο και κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει β΄γύρος, στον οποίο θα συμμετάσχουν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι από τον α΄ γύρο.

Σε περίπτωση που στον β΄γύρο συμμετάσχουν οι κύριοι Ιβάνοβ και Φρίτσκοφσκι, ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αναμένεται να επικρατήσει με αρκετή διαφορά έναντι του υποψηφίου του SDSM.

Τη δημοσκόπηση πραγματοποίησε η εταιρία «Ρέιτινγκ», το διάστημα 6-8 Φεβρουαρίου, σε δείγμα 1.080 πολιτών της ΠΓΔΜ.

Η θητεία του προέδρου της ΠΓΔΜ είναι πενταετής. Ο σημερινός πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, έχει ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου το προεδρικό αξίωμα και μετά τη λήξη της θητείας του αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία του αντιπολιτευόμενου κόμματος SDSM, από το οποίο και προέρχεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή