Διερευνητική η χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Δήλωση Μάθιου Νίμιτς
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009 09:08
UPD:09:40
A- A A+

Διερευνητική χαρακτήρισε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς τη νέα συνάντηση των διαπραγματευτών Ελλάδος - πΓΔΜ -την πρώτη με το νέο εκπρόσωπο των Σκοπίων- κατά την οποία ο Αμερικανός διπλωμάτης υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα και να αποφευχθούν οι εντάσεις μεταξύ των πλευρών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, η οποία έγινε στο γραφείο του στο Μανχάταν και διήρκεσε μιάμιση περίπου ώρα, ο κ. Νίμιτς διευκρίνισε πως δεν κατατέθηκε καμιά νέα πρόταση, ούτε σημειώθηκε αδιέξοδο, τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν «θετικά βήματα» και να διαμορφωθεί «θετική ατμόσφαιρα», σημειώνοντας ότι το θέμα της ονομασίας αποτελεί «υψηλή προτεραιότητα». Όπως είπε, η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε μερικούς μήνες.

Από την πλευρά του ο Έλληνας διαπραγματευτής, πρέσβης Βασιλάκης δήλωσε ότι «η συνάντηση ήταν ήσυχη, ήταν μια πρώτη επαφή και ανταλλάξαμε διάφορες σκέψεις και νομίζω ότι ο καινούριος συνάδελφος (αντιπρόσωπος της ΠΓΔΜ) άρχισε να συνειδητοποιεί τα προβλήματα που υπάρχουν». «Από κει και πέρα, τι θα βγει και πως θα φτάσουμε σ’ ένα αποτέλεσμα δεν γνωρίζω», συμπλήρωσε. «Όπως σας είπε ο κ. Νίμιτς, γίνονται εκλογές στα Σκόπια, θα γίνουν και εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ο νέος πρόεδρος των Σκοπίων δεν πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του πριν τις 15 Μαϊου».

Από την πλευρά του ο κ. Γιόλεφσκι ανέφερε ότι «θέλουμε να βρεθεί λύση γιατί θα είναι μια θετική εξέλιξη για την σταθερότητα στην περιοχή μας».

Μετά την χθεσινοβραδινή συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, δόθηκε από το γραφείο της εκπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με πρωτοβουλία του κ. Μάθιου Νίμιτς, προσωπικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα, και σύμφωνα με την Ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995, αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας συναντήθηκαν στις 11 Φεβρουαρίου 2009, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα. Η ελληνική πλευρά εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη. Η ΠΓΔΜ εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη Ζόραν Γιόλεφσκι. O γενικός γραμματέας εκπροσωπήθηκε από τον κ. Νίμιτς.

Η σημερινή (χθεσινοβραδινή) συνάντηση θεωρείται ως διερευνητική, καθώς ήταν η πρώτη κοινή συνάντηση με το νέο διαπραγματευτή των Σκοπίων, πρέσβη Γιόλεφσκι.

Οι δύο πλευρές συνέχισαν την ανταλλαγή απόψεων μέσα στο πλαίσιο του άρθρου 5 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Συζήτησαν για τα πιο σημαντικά θέματα και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πρόοδος.

Ο κ. Νίμιτς υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα και να αποφευχθούν οι εντάσεις μεταξύ των πλευρών. Χαρακτήρισε τις σημερινές συνομιλίες ως «καλή, ουσιαστική συζήτηση».

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συναντηθούν πάλι σε μια ημερομηνία που θα συμφωνηθεί. Δεν ακούστηκαν νέες προτάσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή