Εισαγγελείς δήλωσαν χθες Τετάρτη ότι τάσσονται υπέρ της πρότασης να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 30 και πλέον ετών σε βάρος του πρώην Προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι, καθώς η - μαραθώνια, εξ αιτίας των «προβλημάτων υγείας» που επικαλείτο συστηματικά η υπεράσπιση - δίκη του αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου.
«Η πολιτική αγωγή θα ασκήσει έφεση σε περίπτωση που επιβληθεί ποινή επιεικέστερη των 30 ετών κάθειρξης», δήλωσε ο εισαγγελέας Χοσέ Πελάες, προσθέτοντας πως η δίκη ενδέχεται να ολοκληρωθεί μετά από περίπου 10 ακόμη ακροαματικές διαδικασίες, κάτι που σημαίνει ότι η απόφαση θα εκδοθεί «περί τα μέσα Μαρτίου, πιθανώς την 20ή Μαρτίου».
«Η πολιτική αγωγή ζήτηση την επιβολή ποινής 30 ετών κάθειρξης, και είμαστε βέβαιοι ότι το δικαστήριο θα επιβάλει την ποινή αυτή σε βάρος του κ. Φουχιμόρι», πρόσθεσε.
Ο 70χρονος πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι διέταξε τουλάχιστον δύο σφαγές στην διάρκεια της δεκαετούς εξουσίας του, που τερματίστηκε το 2000. Η πολιτική αγωγή προσάπτει επίσης στον πρώην ηγέτη του Περού, ο οποίος κατάγεται από την Ιαπωνία, τη χάραξη της στρατηγικής του λεγόμενου «βρώμικου πολέμου», για την πάταξη της εξέγερσης της μαοϊκής οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι.
Ο Φουχιμόρι, ο οποίος άσκησε με σιδηρά πυγμή την εξουσία, διαψεύδει τις κατηγορίες, κι ο συνήγορός του Σέζαρ Νακασάκι αναμένεται να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του πριν ο δικαστής Σέζαρ Σαν Μαρτίν εκδώσει απόφαση.
Η πολιτική αγωγή και η υπεράσπιση μπορούν να ασκήσουν έφεση, γεγονός που σημαίνει ότι η τελική απόφαση στην δίκη, που άρχισε τον Δεκέμβριο του 2007, ίσως δεν γίνει γνωστή πριν περάσουν αρκετοί μήνες ακόμη.
Ο Φουχιμόρι κρατείται στη Λίμα αφότου εκδόθηκε στο Περού από τη Χιλή το 2007. Εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης έξι ετών για κατάχρηση εξουσίας, που του είχε επιβληθεί για άλλη υπόθεση.
Αν και πολλοί υποστηρικτές του Φουχιμόρι εντός κι εκτός της χώρας τον είχαν πιστώσει με την βελτίωση της οικονομίας και τη συντριβή του αντάρτικου του Φωτεινού Μονοπατιού, ο πρώην πρόεδρος είχε επίσης συγκεντρώσει πολλές επικρίσεις για την διαφθορά και τον αυταρχικό τρόπο άσκησης της εξουσίας του καθεστώτος του. Ακόμη, του επιρρίπτονται προσωπικά ευθύνες για τους ξυλοδαρμούς, τους βασανισμούς και τις δολοφονίες αντιπάλων του.
Διέφυγε στο Τόκιο το 2000, εν μέσω σκανδάλου διαφθοράς, και παραιτήθηκε στέλνοντας φαξ από το ξενοδοχείο του.
Η Ιαπωνία θεωρούσε το Φουχιμόρι, οι γονείς του οποίου ήταν Ιάπωνες, υπήκοο της και αρνήθηκε να τον εκδώσει στο Περού. Αλλά ο πρώην πρόεδρος ταξίδεψε στη Χιλή το 2005, όπου συνελήφθη.