Και ποινικές ευθύνες για το μοιραίο περιστατικό στο ΕΚΑΒ

Το νέο σύστημα προμηθειών θα εφαρμοστεί, διεμήνυσε ο υπουργός Υγείας
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009 11:46
UPD:13:23
A- A A+

«Θα αποδοθούν ευθύνες ακόμα και ποινικές» για το μοιραίο συμβάν στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, με το θάνατο 53χρονου ασθενή λόγω ελλείψεων ιατροφαρμακευτικού υλικού, δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το τραγικό περιστατικό κατά τη διάρκεια μεταφοράς ασθενούς με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μια πρώτη έρευνα για το δραματικό συμβάν της Θεσσαλονίκης δείχνει ότι και στοκ ασφαλείας υπήρχε και αποθέματα. Κάποιος λοιπόν, δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Ενα πράγμα μπορώ να πω. Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα - και θα γίνει πολύ σύντομα - θα αποδοθούν ευθύνες, ακόμα και ποινικές. Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο, δείχνει ανευθυνότητα και τέτοια φαινόμενα δεν επιτρέπονται».

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, ήδη έχει διαταχθεί ΕΔΕ για το μοιραίο συμβάν, παράλληλα με έρευνα που διεξάγει το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας». «Θα υπάρξουν σοβαρότατες κυρώσεις και ποινές για τους υπευθύνους», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, στην οποία προστίθενται τα εξής:

«Υλικά υπήρχαν και υπάρχουν. Αναλώσιμα προϊόντα για τη λειτουργία των απινιδωτών υπάρχουν και σε σημαντικές ποσότητες (στοκ ασφαλείας) στις κεντρικές αποθήκες του ΕΚΑΒ στην Αθήνα αλλά και σε όλα τα παραρτήματα της Περιφέρειας. Επιπλέον υπάρχουν υποχρεωτικά σε όλες τις αποθήκες ποσότητες-στοκ ασφαλείας. Οι αποθήκες του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης είχαν παραγγείλει τα αναλώσιμα από τον Οκτώβριο και ανέμεναν τη νέα προμήθεια.

Ωστόσο, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση, οι υπεύθυνοι του υλικού, να μην έχουν προβλέψει την επάρκεια-στοκ, ως όφειλαν. Ανεξαρτήτως της τακτικής προμήθειας ή της δυνατότητάς τους, να προμηθευτούν εκτάκτως από την κεντρική αποθήκη των Αθηνών ή από μια άλλη περιφέρεια της Βορείου Ελλάδος, είχαν επιπλέον τη δυνατότητα να εφαρμόσουν ειδική εγκύκλιο της ΕΠΥ, η οποία τους δίνει εκ των προτέρων την προέγκριση για οποιαδήποτε έκτακτη προμήθεια σε περίπτωση ανάγκης, ώστε σε καμία περίπτωση να μην υφίσταται πρόβλημα».

«Το σύστημα προμηθειών θα εφαρμοστεί»

Εξάλλου, όσον αφορά το θέμα των προμηθειών, ο κ. Αβραμόπουλος εμφανίστηκε απόλυτος, υπογραμμίζοντας πως «σε πείσμα όλων εκείνων, που στο παρελθόν λυμαίνονταν το χώρο της υγείας, το νέο σύστημα προμηθειών θα εφαρμοστεί». «Στο όνομα της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης. Αυτή την ευθύνη ανέλαβε η κυβέρνηση και τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα, γιατί ήδη το σύστημα άρχισε να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου», τόνισε ο υπουργός.

Ό

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή