Νέα αιτήματα των απεργών στη Βενεζουέλα

Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2002 07:57
A- A A+

Σκληρή στάση έναντι του προέδρου Τσάβες τηρεί η αντιπολίτευση, καθώς θέτει ως όρο για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας για τον τερματισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων στον πετρελαϊκό τομέα, τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι κανένας απεργός δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του.

Με πανώ και σημαίες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν για μία ακόμη φορά στους δρόμους του Καράκας, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Ούγκο Τσάβες και την προκήρυξη εκλογών. Ομως κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν τα νέα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

«Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε με αυτούς που παραμελούν τα καθήκοντά τους», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Μαρία Κριστίνα Ιγκλέσιας. «Σε ποιά χώρα του κόσμου αυτοί που χτυπούν την σπονδυλική στήλη της οικονομίας του έθνους, μπορούν να παραμείνουν σε αυτόν τον τομέα», αναρωτήθηκε η υπουργός Εργασίας.

Στελέχη της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας της Βενεζουέλας, Petroleos DdVenezuela S.A., δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν την απεργία μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Τσάβες.

Οι κινητοποιήσεις άρχισαν στις 2 Δεκεμβρίου και έχουν προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία της Βενεζουέλας, αλλά και στην διεθνή αγορά πετρελαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές του πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης έφθασαν χθες μέχρι τα 32,55 δολάρια το βαρέλι, που είναι το υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2001.

Εξ αιτίας της απεργίας έχουν παρουσιασθεί σοβαρές ελλείψεις καυσίμων στην αγορά της Βενεζουέλας, όπου οι αυτοκινητιστές περιμένουν επί ώρες στην ουρά για να βρουν βενζίνη. Πάντως η κρατική εταιρία πετρελαίων της Βραζιλίας έστειλε 520.000 βαρέλια με βενζίνη στη Βενεζουέλα, ανταποκρινόμενη στην έκκληση Τσάβες για βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή