B. Κορέα: Σχέδια για νέα δοκιμή πυραύλου

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009 11:05
A- A A+

Η Βόρεια Κορέα άρχισε να συναρμολογεί έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς Taepodong-2 και ενδέχεται να πραγματοποιήσει νέα πυραυλική δοκιμή στα τέλη του μήνα, σύμφωνα με τον νοτιοκορεατικό Τύπος.

Το πρώτο και το δεύτερο τμήμα του πυραύλου μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς προς τη θέση εκτόξευσης Μουσουντάν-ρι, στη βορειοανατολική Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, γράφει η εφημερίδα «Τσοσούν Ιλμπο», επικαλούμενη βορειοκορεατικές κυβερνητικές πηγές που τηρούν την ανωνυμία τους.

Μόλις ολοκληρωθεί η συναρμολόγησή του, ο πύραυλος θα μεταφερθεί στη βάση εκτόξευσης και πιθανώς θα δοκιμαστεί το νωρίτερο στις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός έτους στην προεδρία της Νότιας Κορέας του Λι Μιούνγκ Μπακ που θεωρείται «εχθρός» από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, λόγω των αδιάλλακτων θέσεών του έναντι της Πιονγκγιάνγκ σε σχέση με αυτές των προκατόχων του.

Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει στη δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Taepodong-2, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί από το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.

Η εκτόξευση ενός τέτοιου βαλλιστικού πυραύλου, βεληνεκούς 6.700 χλμ., μπορεί να προκαλέσει νέα ένταση στην κορεατική χερσόνησο και να κριθεί ως πρόκληση από την Ουάσινγκτον.

Το αμερικανικό υπουργείο ¶μυνας θεωρεί ότι, εάν τελειοποιηθεί ο πύραυλος Taepodong-2, μπορεί να πλήξει το έδαφος των ΗΠΑ, γεγονός που ανησυχεί το Πεντάγωνο δεδομένης της δυνατότητας του πυραύλου να φέρει και πυρηνική γόμωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή