Για βολικό κλωνισμό μιλούν οι επιστήμονες

Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2002 15:16
UPD:16:54

A- A A+

Με επιφυλάξεις αντιμετώπισε η επιστημονική κοινότητα τους ισχυρισμούς περί δημιουργίας του πρώτου ανθρώπινου κλώνου από την εταιρεία Clonaid http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/2608655.stm , η οποία συνδέεται με την αίρεση των Raeliens.

«Δεν πιστεύουμε πως γεννήθηκε ένα μωρό με κλωνοποίηση», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ενωσης Γερμανών Επιστημονικών Ερευνητών (DFG) Εύα-Μαρία Στράιερ. Είναι εντελώς ανεύθυνο να επιχειρήθηκε το πείραμα αυτό, πρόσθεσε.

Η κα Στράιερ εκτιμά πως «η είδηση ήρθε πολύ βολικά αυτή την περίοδο, κατά την οποία γιορτάζουμε τη γέννηση ενός άλλου παιδιού», υπαινισσόμενη τη γέννηση του Ιησού τα Χριστούγεννα.

Ο Ιταλός γενετιστής Σεβερίνο Αντινόρι αμφισβήτησε την ανακοίνωση της Clonaid, γιατί «στερείται επιστημονικής βάσης και υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σύγχυση. Για μένα η κλωνοποίηση είναι μια θεραπευτική μέθοδος κατά της αντρικής στειρότητας». Σημειώνεται ότι αρχές του νέου έτους έχει ανακοινώσει ο ίδιος ότι μια γυναίκα θα φέρει στη ζωή ένα βρέφος με τη μέθοδο του κλωνισμού.

Ο Γάλλος γενετιστής Αξέλ Καν επισήμανε πως τα μέλη της αίρεσης θα πρέπει να αποδείξουν πως ο γενετικός χάρτης του βρέφους είναι απολύτως ίδιος με τον γενετικό χάρτη του ανθρώπου από τον οποίον κλωνοποιήθηκε.

«Αν δεν μπορέσουν να μας αποδείξουν πως πρόκειται για κλώνο, τότε έχουμε να κάνουμε με ξεκάθαρη προπαγάνδα», κατέληξε.

Η κοινότητα Raeliens, που έχει την έδρα της στον Καναδά, υποστηρίζει ότι τα μέλη της έχουν επαφές με εξωγήινους, χρησιμοποιώντας τα μαλλιά τους ως κεραίες.

Σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η Γαλλίδα επιστήμονας Μπριζίτ Μπουασελιέ, πρόεδρος της Clonaid, υποστηρίζει ότι το βρέφος γεννήθηκε στο Μαϊάμι με καισαρική τομή. Είναι γένους θηλυκού, υγιές, ενώ φέρεται να έχει Αμερικανούς γονείς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή