Η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Κόσοβο

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009 10:40
A- A A+

Το Κόσοβο είναι «το πιο σημαντικό και ευαίσθητο ζήτημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Σερβία», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, κ. Μπόρις Τάντιτς, ενώ από την πλευρά του, ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, κ. Βουκ Γέρεμιτς, μιλώντας πρόσφατα στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC επανέλαβε ότι «η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο».

Σύμφωνα με τον κ. Τάντιτς, το ζήτημα του Κοσόβου είναι το κυρίαρχο ζήτημα σε ό,τι αφορά τόσο την περιφερειακή όσο και την ευρωπαϊκή πολιτική και ασφάλεια.

«Η Σερβία θα παραμείνει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων της στο έδαφός της, χρησιμοποιώντας νομικά και διπλωματικά μέσα αντί βίας», τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος.

Επανέλαβε δε, όπως και ο κ. Γέρεμιτς, ότι «η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο θα υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα, στη νομική αρένα, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

Αναφερόμενος στην αυριανή ημέρα, οπότε συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο κ. Τάντιτς είπε ότι η 17η Φεβρουαρίου είναι «μόνο μια ημερομηνία, σε ό,τι αφορά τη Σερβία, κατά την οποία σημειώθηκε μια παράνομη πράξη».

«Έναν χρόνο μετά, είναι σαφές ότι το Κόσοβο δεν είναι κράτος. Στους συμπολίτες μας στο Κόσοβο, στέλνουμε το μήνυμα ότι το κράτος τους προστατεύεται (από τη Σερβία) καθώς και τα συμφέροντά τους», υπογράμμισε ο Σέρβος πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Κοσόβου, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, κ. Βουκ Γέρεμιτς, υπενθύμισε από την πλευρά του ότι το ζήτημα της νομιμότητας της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου βρίσκεται προς εξέταση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή