Αλ. Παπαδόπουλος: «Όχι» στη δημοκρατικότητα της αδράνειας του πολιτικού συστήματος

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009 22:07
A- A A+

Την απαλλαγή της χώρας από τη «"δημοκρατικότητα" της αδράνειας του σημερινού πολιτικού συστήματος» έθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος ως «βασική προϋπόθεση μιας νέας πορείας κατά την επόμενη δεκαετία» παρουσιάζοντας το βιβλίο του με τίτλο «Τα βήματα του Εστερναχ, η Ελλάδα μετά το 2010», στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς.

«Η πελατειακή και εκμαυλιστική φύση του πολιτικού συστήματος για δεκαετίες ολόκληρες διαμόρφωσε τις κρατικές δομές και λειτουργίες, όχι με στόχο την άσκηση πολιτικών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, αλλά την ικανοποίηση συντεχνιακών αιτημάτων» σημείωσε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε:

«Οι δεκάδες υπουργοί, υφυπουργοί, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι και βουλευτές, μαζί με τους δεκάδες γενικούς και ειδικούς γραμματείς των υπουργείων, είναι απολύτως ευκρινές ότι παράγουν περισσότερο "πολιτική ύλη" και ρουσφέτι, παρά συμβάλλουν στην αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε στα νέα επιτελικά υπουργεία οι υφυπουργοί να μην είναι και βουλευτές. Στα υπουργεία που υπάρχει ανάγκη θέσεων υφυπουργών να θεσμοθετηθούν θέσεις πληρεξουσίων υφυπουργών, όχι βουλευτών, οι οποίοι θα επιλέγονται με αξιολογικά κριτήρια και μετά από έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και σημείωσε πως το πρωταρχικό καθήκον σήμερα είναι η σταθεροποίηση της καταρρέουσας οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή