Γαλλία - Κλιμάκωση κινητοποιήσεων στη Γουδελούπη για αυξήσεις μισθών

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009 22:12
A- A A+

Διαδηλωτές στο γαλλικό νησί Γουαδελούπη, στην Καραϊβική, απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους που οδηγούν στις βιομηχανικές ζώνες, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις που έχουν αρχίσει εδώ και ένα μήνα με αίτημα αυξήσεις μισθών.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, αρνείται να υποκύψει στα αιτήματα των διαδηλωτών, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι οι κινητοποιήσεις μπορεί να επεκταθούν από τις υπερπόντιες κτήσεις στη Γαλλία.

Η αστυνομία έκανε τουλάχιστον δέκα συλλήψεις ατόμων που προσπαθούσαν να στήσουν οδοφράγματα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης Πουάντ-α-Πιτρ, που είναι πρωτεύουσα της Γουαδελούπης.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν προειδοποίησε ότι τα οδοφράγματα είναι παράνομα και οι διαδηλωτές θα πρέπει να περιοριστούν σε νόμιμες συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις.

Μία συμμαχία περίπου 50 συνδικαλιστικών οργανώσεων άρχισε τις κινητοποιήσεις στις 20 Ιανουαρίου, με αίτημα να αυξηθούν οι αμοιβές των χαμηλόμισθων κατά 200 Ευρώ μηνιαίως.

Οι τιμές βασικών αγαθών είναι υψηλότερες στη Γουαδελούπη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Γαλλία, λόγω του κόστους μεταφορών, ενώ οι μισθοί είναι πιο μικροί και η ανεργία υψηλότερη.

Ο υπουργός που είναι υπεύθυνος για τις υπερπόντιες κτήσεις, Ιβ Ζεγκό, έχει μεταβεί δύο φορές στη Γουαδελούπη για να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των συνδικαλιστών και των εργοδοτικών οργανώσεων, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή