Στις ΗΠΑ η υπ. Εξωτερικών - Στις 25/2 η συνάντηση με τη Χ. Κλίντον

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Νέο βάθος και νέο εύρος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις»
Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009 14:48
UPD:15:03
A- A A+

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταβαίνει στις 22 Φεβρουαρίου η Ντόρα Μπακογιάννη, με τη διπλή ιδιότητά της, ως προέδρου του ΟΑΣΕ και υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου, η κ. Μπακογιάννη θα μεταβεί αρχικά στην Ουάσιγκτον, όπου τη Δευτέρα 23/2 θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Brookings, με θέμα «Συλλογική ασφάλεια στον 210 αιώνα-Χτίζοντας νέες γέφυρες».

Την Τρίτη 24/2, έχει προγραμματιστεί συνάντηση της υπουργού με τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Ελσίνκι (για θέματα ΟΑΣΕ) και την ίδια ημέρα, η κ. Μπακογιάννη θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και αργότερα με τον πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 25 Φεβρουαρίου, στις 11.30 (τοπική ώρα), θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών με την Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλιντον και αμέσως μετά η κ. Μπακογιάννη θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν της ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Ουίλιαμ Μπερνς.

Η επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί με τις συναντήσεις που θα έχει στη Νέα Υόρκη (θα ανακοινωθούν απόψε).

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουμουτσάκος, οι συναντήσεις αυτές αφορούν θέματα ΟΑΣΕ, αλλά και αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στα οποία εντάσσονται διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως η Μ. Ανατολή, η περιοχή του Καυκάσου, αλλά και θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στα Βαλκάνια, οι σχέσεις με την Τουρκία και βεβαίως το Κυπριακό.

«Μπορούμε να δώσουμε νέα ουσία, νέο βάθος και νέο εύρος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι η αλλαγή της αμερικανικής ηγεσίας αποτελεί μια αφετηρία ρεαλισμού και ελπίδας.

Αύριο, η υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Αμερικανό γερουσιαστή του Ιλινόι Ρίτσαρντ Ντέρμπιν και τον υπουργό Οικονομικών της ίδιας Πολιτείας, ελληνοαμερικανό Αλ. Γιαννούλιας. Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη», καθώς όπως είπε, «δίνει την ευκαιρία μιας ενημέρωσης από πρώτο χέρι για θέματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας» στο πλαίσιο της νέας αμερικανικής ηγεσίας και της νέας σύνθεσης του Κογκρέσου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή