Εντονη αντίδραση Σ. Χατζηγάκη στις καταγγελίες Ρόβλια

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009 15:28
UPD:16:50

Ο κ. Χατζηγάκης κάνει λόγο για «λυσσαλέα και χωρίς αρχές, με πλήρη διαστρέβλωση της αντικειμενικότητας και των πραγματικών δεδομένων, προσπάθεια του το ΠΑΣΟΚ να αποδείξει ότι πραγματοποιήθηκαν ρουσφετολογικοί διορισμοί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

A- A A+

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του τέως υπουργού Δικαιοσύνης και νυν Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκη στις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ για παράνομες και ρουσφετολογικές προσλήψεις κατά τη θητεία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/17/1630641.htm .

Ο κ. Χατζηγάκης κάνει λόγο για «λυσσαλέα και χωρίς αρχές, με πλήρη διαστρέβλωση της αντικειμενικότητας και των πραγματικών δεδομένων, προσπάθεια του το ΠΑΣΟΚ να αποδείξει ότι πραγματοποιήθηκαν ρουσφετολογικοί διορισμοί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και για απόπειρα να εμφανιστούν κάποιοι ως «τιμητές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στον Δημόσιο τομέα, όταν έχουν καταστεί περιώνυμοι για την φαυλότητά τους».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης τα πραγματικά δεδομένα έχουν ως εξής:

«Α) Δημιουργία γραφείων Κεντρικής Ελλάδος της εταιρείας ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ

Σχετικά με τη δημιουργία γραφείων Κεντρικής και Βορείου Ελλάδας (στα Τρίκαλα και στη Θεσσαλονίκη) της εταιρείας ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1) Η δημιουργία των γραφείων Κεντρικής Ελλάδος και Βορείου Ελλάδος ήρθε ως αναγκαστικό αποτέλεσμα της συνεχούς επέκτασης των δραστηριοτήτων της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ η οποία ασχολείται με την ανέγερση και τον εξωραϊσμό όλων των δικαστικών μεγάρων και όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας.

Με το νόμο 3659/2008 άρθρο 64, εξεβρέθησαν οι αναγκαίοι πόροι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την χρηματοδότηση ενός μεγαλόπνοου προγράμματος επισκευής και ανέγερσης νέων Δικαστικών Μεγάρων και Καταστημάτων Κράτησης στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση, αλλά μέσω μιας εύλογης αναπροσαρμογής τελών, ενσήμων, παραβόλων κλπ. που έχουν θεσμοθετηθεί για την λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Τούτο ανάγκασε την ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ να αναπτύξει ένα μεγάλο πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα, ασύγκριτα πολλαπλάσιο σε έργα σε σχέση με το παρελθόν (Συνημμένο το αναλυτικό πρόγραμμα νέων έργων κατά περιοχές και με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης).

Οι νέες αυτές ανάγκες επέβαλλαν αφενός μεν την ενίσχυση της στελέχωσης του Γραφείου της Θεσσαλονίκης και αφετέρου τη δημιουργία του Γραφείου Έργων Κεντρικής Ελλάδας. Τα Γραφεία Κεντρικής και Βορείου Ελλάδας έχουν την συνολική εποπτεία σε 26 νομούς της χώρας.

Η δημιουργία των Γραφείων Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας προέκυψε από την ανάγκη αποκέντρωσης μιας υπηρεσίας, καθώς και από την απαίτηση να παρακολουθηθούν στενά και επιτοπίως (και όχι με πολυδάπανες μετακινήσεις και διαμονές εκτός έδρας στελεχών και υπαλλήλων από την Αθήνα) οι εργασίες στα εργοτάξια των Νομών Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Έβρου, Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, ¶ρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης και Πιερίας -νομοί οι οποίοι υπήχθησαν πλέον στην αρμοδιότητα των Γραφείων Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Κρίθηκε, και ορθώς, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες ότι τα γραφεία αυτά θα συνέβαλλαν στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της εποπτείας των έργων εκ του σύνεγγυς και στην ανάλογη μείωση του κόστους λειτουργίας της υπηρεσίας.

3) Ο νομός Τρικάλων επελέγη από το ΔΣ της ΘΕΜΙΔΑΣ ως στρατηγικό σημείο για τον καλύτερο και οικονομικότερο έλεγχο από τις υπηρεσίες των έργων στους περιφερειακούς νομούς της Θεσσαλίας, της Δ. Μακεδονίας και της Ηπείρου. Ο νομός αυτός, άλλωστε, είχε επιλεγεί πολλά χρόνια πριν ως στρατηγικού χαρακτήρα περιοχή για την δημιουργία αποκεντρωμένου σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος και νέου Δικαστικού Μεγάρου.

Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να βάλλεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι αδιαφορούσε για τον αποτελεσματικό έλεγχο των εκτελούμενων έργων ανά την Ελλάδα και τον αποκεντρωτικό έλεγχο.

4) Η διαδικασία στελέχωσης δρομολογήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 και ολοκληρώθηκε περί τα τέλη του έτους και δεν έχει καμία σχέση με τον ανασχηματισμό της 7ης Ιανουαρίου και την μετακίνηση του κ. Σωτήρη Χατζηγάκη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η έως τώρα λειτουργία του Γραφείου υπήρξε εξαιρετικά επιτυχής και επωφελής και το γεγονός αυτό δεν μπορεί να ακυρωθεί από ανεύθυνες φήμες και ισχυρισμούς.

Β) Διορισμοί στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Όσον αφορά στους διάφορους ισχυρισμούς για διορισμούς «ημετέρων, συγγενών και φίλων» του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη στον διαγωνισμό για την πρόσληψη υπαλλήλων του κλάδου ΥΕ2Α, δηλαδή Επιμελητών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θέλουμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:

1) Είναι ανεύθυνος ο ισχυρισμός ότι περιλαμβάνονται ανάμεσα στους επιτυχόντες στενοί συγγενείς ή συγγενείς οποιουδήποτε άλλου βαθμού του Υπουργού κ. Σωτήρη Χατζηγάκη.

2) Ο διαγωνισμός αυτός διενεργήθηκε από την Ειδική Επιτροπή Διαγωνισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου από ανώτατους Δικαστικούς, με βάση την επετηρίδα. Τελούσε δε υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, ενώ διενεργήθηκε με όλα τα εχέγγυα αμεροληψίας και αξιοκρατίας.

3) Ουδείς μπορεί να στερήσει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε και αν υπηρετεί, να λάβει μέρος στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Οι προδιαγραφές των θέσεων για τις οποίες διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι (ένα απλό απολυτήριο Γυμνασίου) ήταν κατώτερες των συνολικών προσόντων πολλών εκ των επιτυχόντων, οι οποίοι κατείχαν πτυχία πανεπιστημιακού επιπέδου, γνώριζαν ξένες γλώσσες και είχαν εγκυκλοπαιδική μόρφωση και διοικητική εμπειρία πολύ μεγαλύτερη του μέσου διαγωνιζόμενου που κατείχε ένα απλό απολυτήριο Γυμνασίου για τη θέση του Επιμελητή.

Δεν υπήρξε, συνεπώς, καμία χαριστική μεταχείριση, δεδομένου ότι τα προσόντα των επιτυχόντων ήταν πολύ ανώτερα από τη θέση του απλού Επιμελητή (απολυτήριο Γυμνασίου), από κάθε άποψη.

Γ) Όσον αφορά τις ανεύθυνες εικοτολογίες του ΠΑΣΟΚ για τρεις άλλους διαγωνισμούς, που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, τα τελικά τους αποτελέσματα θα διαψεύσουν και εδώ τους συκοφάντες, που αρνούνται να δουν το πρόσωπό τους στον καθρέφτη, αφού αυτοί είχαν εκμαυλίσει την αξιοκρατία στον Δημόσιο τομέα, είχαν καταργήσει κάθε διαφάνεια και στον κομματισμό τους έπαιξαν με την αγωνία χιλιάδων ανθρώπων, που τους καταδίκασαν δύο φορές εκλογικά.»

«Έχει και η αντιπολίτευση τα όριά της. Η λασπολογία, όταν μάλιστα στηρίζεται σε προσωπικές αντιθέσεις, δεν φέρει ποτέ τα αποτελέσματα που επιδιώκουν οι λασπολόγοι», κατέληξε ο κ. Χατζηγάκης.

Ντ. Ρόβλιας: Απάντηση - απολογία Χατζηγάκη

«Ο κ. Χατζηγάκης, με την απάντηση - απολογία του, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, και τη φαυλότητα της κυβέρνησης Καραμανλή, σε σχέση με τις προσλήψεις», ανταπάντησε ο κ. Ρόβλιας και πρόσθεσε:

«Τα έργα και οι ημέρες του κ. Χατζηγάκη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης απεκαλύφθησαν. Ο νέος υπουργός, τι θα κάνει; Θα σεβαστεί τη νομιμότητα, ή θα συνεχίσει το "έργο" του προκατόχου του;»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή