Μπ. Ομπάμα: Επιθυμία για επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009 06:45
A- A A+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες Τρίτη ότι εξακολουθεί να θέλει να ξανανοίξει το θέμα της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής - πιο γνωστής με το αρκτικόλεξο NAFTA -, παρά τις προειδοποιήσεις από μέρους του Καναδά ότι αυτό θα ήταν λάθος, επισημαίνοντας πως επ' ουδενί θέλει να καμφθεί το εμπόριο.

Σε συνέντευξή του στο CBC εν όψει της επίσκεψής του στον Καναδά αύριο Πέμπτη, ο Ομπάμα δήλωσε ότι «όπως έχω πει και παλιότερα, η NAFTA, το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας, έχει ως συμπληρώματα συμφωνίες για το περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις. Υποστήριζα πάντοτε ότι θα μπορούσαμε να τις συμπεριλάβουμε στην πλήρη συμφωνία ώστε η εφαρμογή τους να επιβάλλεται».

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν σήμερα αρκετές ευαισθησίες λόγω της τεράστιας πτώσης στο διεθνές εμπόριο». Και τόνισε πως το διμερές εμπόριο Καναδά- ΗΠΑ, ύψους 1,5 δισ. δολ. την ημέρα, «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να μειωθεί».

Όταν ο Ομπάμα είχε εγείρει το θέμα της τροποποίησης της εμπορικής συμφωνίας στην προεκλογική του εκστρατεία πριν ένα χρόνο, ο Καναδός πρωθυπουργός Στήβεν Χάρπερ είχε αντιδράσει λέγοντας πως εάν η Ουάσινγκτον «κάνει το λάθος» να ανοίξει διαπραγμάτευση η Οτάβα θα φέρει κι άλλα θέματα στο τραπέζι.

Καναδός αξιωματούχος είπε ότι είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία των δύο ανδρών την Πέμπτη για την επιδίωξη «καθαρότερης» ενέργειας. Το πετρέλαιο που εξορύσσει ο Καναδάς από αμμώδη εδάφη προκαλεί έκλυση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ακόμη ο Ομπάμα εξήρε το χειρισμό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση του Καναδά, ενώ επιχείρησε να διασκεδάσει τους φόβους της Οτάβας δηλώνοντας ότι δε θα πρέπει να ανησυχεί για τα μέτρα που έχουν στόχο την προώθηση αμερικανικών προϊόντων που περιλαμβάνονται στο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας που υπέγραψε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή