Κολομβία: Οκτώ ιθαγενείς σκότωσαν οι αντάρτες των FARC

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009 08:23
A- A A+

Η αριστερή αντάρτικη οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) παραδέχθηκε χθες Τρίτη, με ανακοινωθέν της που διένειμε μέσω του Διαδικτύου, ότι σκότωσε οκτώ μέλη της φυλής Αουά των ιθαγενών.

Oμως η οργάνωση επέρριψε την ευθύνη για τους θανάτους και στην κυβέρνηση της Κολομβίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των FARC, η κυβέρνηση είναι ο «εκτελεστής» των αμάχων διότι τους ενέπλεξε στην εμφύλια σύγκρουση στη χώρα.

Ο στρατός της Κολομβίας χρησιμοποιεί επί δεκαετίες τους αμάχους ως εκόντες άκοντες πληροφοριοδότες για να μαθαίνει τις κινήσεις των ανταρτών.

Ο απολογισμός της σφαγής της 4ης Φεβρουαρίου είναι ασαφής. Οι αντάρτες παραδέχθηκαν ότι σκότωσαν οκτώ άτομα. Ο Αντόνιο Ναβάρο, κυβερνήτης της επαρχίας Ναρίνιο, όπου σημειώθηκε το αιματηρό επεισόδιο, έκανε λόγο για 17 ιθαγενείς. Ηγέτες της τοπικής κοινότητας των Αουά - τα περίπου 33.000 μέλη της φυλής ζουν στο βόρειο τμήμα του Ισημερινού και το νότιο τμήμα της Κολομβίας - είπαν ότι οι αντάρτες πήγαν σε καταυλισμό και κατηγόρησαν μέλη της φυλής ότι συνεργάζονταν με το στρατό, πριν σκοτώσουν, με μαχαίρια, πολλούς εξ αυτών.

Μονάδα του στρατού που εστάλη στην περιοχή δεν μπόρεσε να βρει τις σορούς των θυμάτων. Οι Ίντιος αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες, φοβούμενοι αντίποινα από μέρους των FARC.

Πιστεύεται ότι περίπου 600 Αουά εγκατέλειψαν την περιοχή μετά τις εκτελέσεις.

Ο εμφύλιος στην Κολομβία, ο οποίος διαρκεί από το 1964, κάθε άλλο παρά δείχνει να οδεύει προς το τέλος του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή