Πακιστάν: Μεγάλη ειρηνική διαδήλωση

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009 11:56
A- A A+

Υπέρ της ειρήνης διαδήλωσαν σήμερα χιλιάδες άνθρωποι στην άλλοτε τουριστική κοιλάδα του Σουάτ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπου οι αρχές προτείνουν στους Ταλιμπάν την εφαρμογή της σαρία (ισλαμικός νόμος) με αντάλλαγμα μια διαρκή ειρήνη, έγινε γνωστό από την αστυνομία και από φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι διαδηλωτές, περίπου 15.000 σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν συγκεντρωθεί από χθες στην περιοχή Μινγκόρα της κοιλάδας του Σουάτ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει πέσει από το 2007 στα χέρια των ταλιμπάν, που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα. Ο πακιστανικός στρατός έχει αρχίσει από το καλοκαίρι μια τεράστια επιχείρηση εκδίωξης των ταλιμπάν από την περιοχή αυτή.

Οι διαδηλωτές συνόδευσαν ως την περιοχή αυτή τον Σούφι Μουχάμεντ, ισλαμιστή ηγέτη ο οποίος διαπραγματεύθηκε τη Δευτέρα με την τοπική κυβέρνηση μια συμφωνία που προβλέπει την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου. Ο ισλαμιστής ηγέτης υποσχέθηκε σε αντάλλαγμα να διαπραγματευθεί την ειρήνη με τους ταλιμπάν του Σουάτ, οι οποίοι σπέρνουν τον τρόμο στην κοιλάδα Σουάτ, καταστρέφοντας σχολεία στα οποία φοιτούν κορίτσια και αποκεφαλίζοντας αυτούς τους οποίους υποπτεύονται για συνεργασία με τις αρχές.

Ο Σούφι Μουχάμεντ προσπαθεί από χθες να οργανώσει συνάντηση με τους ενόπλους του ηγέτη των ταλιμπάν του Σουάτ για να τους πείσει να καταθέσουν τα όπλα με αντάλλαγμα τη συμφωνία για τη σαρία. Οι τελευταίοι ανακοίνωσαν την Κυριακή την εφαρμογή 10ήμερης κατάπαυσης του πυρός για να μελετήσουν τη συμφωνία αυτή.

Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, η οποία διέταξε το στρατό να προχωρήσει σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός έχει θέσει ως όρο για την επικύρωση της συμφωνίας για τη σαρία, την εγκαθίδρυση μιας «διαρκούς ειρήνης» στην κοιλάδα αυτή των Ιμαλαΐων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή