Aφγανιστάν: Ικανοποίηση για την αποστολή επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009 12:10
A- A A+

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν σήμερα οι αφγανικές αρχές για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να στείλει ενισχύσεις με 17.000 Αμερικανούς στρατιώτες, εμμένοντας, οι δυνάμεις αυτές να αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν, ώστε να αποτρέπουν την είσοδο ανταρτών.

Το Αφγανιστάν «γυρίζει νέα σελίδα» στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, Χουμαγιούν Χαμιντζάντα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε χθες, Τρίτη την αποστολή των ενισχύσεων αυτών έως το καλοκαίρι, «για να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες στο θέμα της ασφάλειας», αρχίζοντας έτσι να τηρεί την υπόσχεση που είχε δώσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία για άσκηση διαφορετικής εξωτερικής πολιτικής.

O πρόεδρος των ΗΠΑ στην πρώτη του μείζονος σημασίας στρατιωτική απόφαση ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, είπε ότι η αύξηση των στρατευμάτων «είναι αναγκαία για τη σταθεροποίηση της επιδεινούμενης κατάστασης στο Αφγανιστάν», προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι τα στρατιωτικά μέσα μόνο δεν αρκούν για την επίλυση του προβλήματος.

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της ανάπτυξης νέων αμερικανικών στρατευμάτων. Είναι μια θετική απόφαση», δήλωσε ο Μοχάμαντ Ισχακ Παϊμάν, εκπρόσωπος του υπουργείου ¶μυνας στην Καμπούλ. «Ωστόσο έχουμε τους δικούς μας όρους. Θέλουμε τα στρατεύματα αυτά να αναπτυχθούν σε ζώνες όπου θα μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο στην καταπολέμηση των τρομοκρατών», πρόσθεσε.

«Θέλουμε τα στρατεύματα να αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων, ανατολικά, νοτιοανατολικά και στο νότο της χώρας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στα σύνορα μήκους 2.400 χιλιομέτρων μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις τους.

Ο Σουλτάν Αχμαντ Μπαχίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η άφιξη των νέων δυνάμεων θα εγγυηθεί την ασφάλεια των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν 20 Αυγούστου. «Η αφγανική κυβέρνηση χαιρετίζει αυτή την απόφαση, ιδιαίτερης σημασίας κυρίως λόγω των εκλογών. Οι ενισχύσεις αυτές θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ασφάλειας ώστε οι πολίτες μας να μπορέσουν να ψηφίσουν ελεύθερα».

Οι πρόεδροι του Αφγανιστάν και των ΗΠΑ είχαν τηλεφωνική επαφή το βράδυ της Τρίτης, την πρώτη μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου.

«Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για τη διμερή συνεργασία, την πάταξη της τρομοκρατίας, την αναθεώρηση της στρατηγικής, τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν και την ενίσχυση του εξοπλισμού των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας», ανακοινώθηκε από την αφγανική προεδρία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα «διαβεβαίωσε τον ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη βοήθεια και τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς, κυρίως στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», σύμφωνα με την αφγανική προεδρία.

Οι σχέσεις μεταξύ Καμπούλ και Ουάσινγκτον ήταν τεταμένες μετά την ορκωμοσία του Ομπάμα, με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να αμφισβητεί την ικανότητα του Καρζάι να ασκεί με αποτελεσματικότητα τη διακυβέρνηση της χώρας και τον Αφγανό πρόεδρο να καταγγέλλει για τις εκατόμβες των αμάχων, τις ξένες δυνάμεις.

Οι Αφγανοί αντάρτες, ανάμεσά τους Ταλιμπάν που εκδιώχθηκαν από την εξουσία το 2001 από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό, έχουν διπλασιάσει τις επιθέσεις τους τα τελευταία δύο χρόνια, παρά την παρουσία 70.000 ξένων στρατιωτών, εκ των οποίων 38.000 Αμερικανοί.

Ο διοικητής των διεθνών δυνάμεων στον Αφγανιστάν Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Μακ Κίρναν είχε ζητήσει την αποστολή 30.000 επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών.

Οι επιπλέον 17.000 στρατιώτες θα αυξήσουν σε 55.000 τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, που αυξάνεται σταθερά από 30.000 στις αρχές του έτους, σε 38.000 σήμερα, με απόφαση της κυβέρνησης Μπους.

Δύναμη 30.000 στρατιωτών από 40 χώρες, κυρίως μέλη του ΝΑΤΟ, είναι επίσης στο Αφγανιστάν και η Ουάσινγκτον αναμένεται να ζητήσει από τους συμμάχους της να ενισχύσουν τις αποστολές τους.

Οι νέες αμερικανικές ενισχύσεις περιλαμβάνουν εκστρατευτικό σώμα 8.000 πεζοναυτών και στρατιωτική ταξιαρχία 4.000 ανδρών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή