«Η Αθήνα προσβλέπει σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο Ομπάμα»

Συνάντηση Κ. Καραμανλή με την αντιπροσωπεία υπό τον γερουσιαστή Ντέρμπιν
Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009 13:53
AΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

A- A A+

Η Αθήνα προσβλέπει σε μια στενή συνεργασία με τον πρόεδρο Ομπάμα, τόσο για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων, όσο και για τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τα διεθνή θέματα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με το Αμερικανό γερουσιαστή Ρίτσαρντ Ντέρμπιν και τον πολιτειακό υπουργό Οικονομικών του Ιλινόι Αλέξη Γιαννούλια.

Ο κ. Καραμανλής καλωσόρισε την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία υπό τον γερουσιαστή Ντέρμπιν, σημειώνοντας πως πρόκειται για την πρώτη αμερικανική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Ελλάδα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης υπό τον πρόεδρο Ομπάμα.

Συζήτηση του πρωθυπουργού με Αμερικανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία

Ακούστε τη συζήτηση των δύο πλευρών μπροστά στις κάμερες

«Υποδεχόμαστε πολύ θερμά τη δέσμευση του προέδρου να συνεργαστεί στενά με φίλους και συμμάχους σε όλα τα μεγάλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και προβληματισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι προσβλέπει -όπως είπε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο- «σε μια στενή συνεργασία μαζί του, τόσο για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων, οι οποίες είναι σε εξαίρετη βάση όσο και προς όλα τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τα διεθνή θέματα και τα θέματα της περιοχής».

Από την πλευρά του γερουσιαστής Ντέρμπιν, αφού σημείωσε πως δεν έρχεται στην Ελλάδα ως επίσημος εκπρόσωπος της διοίκησης Ομπάμα, αλλά τόσο ο κ. Γιανούλιας όσο και ο ίδιος έρχονται «ως επίσημοι φίλοι του προέδρου», τόνισε ότι αμφότεροι θα μεταφέρουν στον Αμερικανό πρόεδρο το μήνυμα ότι η φιλία με την Ελλάδα είναι ισχυρή και θα γίνει ακόμη ισχυρότερη.

«Η Ελλάδα ενέπνευσε τη δημοκρατία μας και η συμμαχία μας σήμερα μας εμπνέει. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις στον κόσμο και στην περιοχή. Εχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν για να επιλύσουμε πολλά προβλήματα και θα το κάνουμε και στο μέλλον.

Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες είναι εξαιρετικής σημασίας για τον πρόεδρό μας», δήλωσε ο Ελληνοαμερικανός υπουργός Οικονομικών του Ιλινόι Αλεξ Γιανούλιας.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή και από την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη. Η συνάντηση κράτησε περίπου μια ώρα, παρουσία του αμερικανικού πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ.

Ερωτηθείς μετά τη συνάντηση για την ελληνική ομογένεια, ο κ. Γιαννούλιας απάντησε ότι οι ΗΠΑ και οι Ελληνες επιδιώκουν την επίλυση πολλών προβλημάτων και υπογραμμίζοντας τη σημασία του Κυπριακού, είπε: «Γι αυτό ξοδέψαμε τις τελευταίες 24 ώρες στην Κύπρο και είμαστε αισιόδοξοι για την επίλυση του προβλήματος. Επιπρόσθετα, εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του προσωπικά, αλλά και της ελληνικής κοινότητας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ για αναλυτικότερες απαντήσεις παρέπεμψε στη συνέντευξη Τύπου που δίνεται το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί στη συνέχεια την Τουρκία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή