Η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα πρόταση κανονισμού που αποβλέπει στην ίδρυση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το ¶συλο.
Η πρόταση αυτή που εντάσσεται στο πλαίσιο του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο διατυπώθηκε μετά από αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η εν λόγω πρόταση θα επιτρέψει να τεθεί ταχέως σε λειτουργία ένας επιχειρησιακός οργανισμός που θα συντονίζει και θα ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών σε θέματα ασύλου προωθώντας την προσέγγιση μεταξύ των διαφόρων εθνικών πρακτικών. Η υπηρεσία θα συμβάλει επίσης στη σύγκλιση των κανονιστικών ρυθμίσεων που ισχύουν στην ΕΕ στον τομέα του δικαιώματος ασύλου.
Ο αντιπρόεδρος κ. Jacques Barrot, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης δήλωσε τα ακόλουθα: «Εργαζόμαστε εντατικά για τη θέσπιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει απαραίτητα να προβούμε όχι μόνο στην προσέγγιση των νομοθεσιών αλλά και των πρακτικών μας.
»Είναι ουσιαστικής σημασίας, να παρέχεται στις αρμόδιες για θέματα υπηρεσίες των κρατών μελών συγκεκριμένη βοήθεια που να ανταποκρίνεται στις καθημερινές και επιχειρησιακές τους ανάγκες. Οι ομάδες υποστήριξης που θα δημιουργηθούν από την υπηρεσία υποστήριξης για το άσυλο θα επιτρέψουν επίσης την από κοινού εξεύρεση λύσεων σε επείγουσες καταστάσεις όπως οι μαζικές αφίξεις αιτούντων άσυλο.»
Η τρέχουσα πρακτική σε θέματα εφαρμογής του δικαιώματος ασύλου καταδεικνύει ότι υφίστανται σημαντικές διαφοροποιήσεις στις πρακτικές των κρατών μελών όσον αφορά τις αιτήσεις διεθνούς προστασίας. Για παράδειγμα, για έναν ιρακινό οι πιθανότητες να του χορηγηθεί προστασία σε ένα κράτος μέλος ανέρχονται σε 71 % ενώ σε ένα άλλο κράτος μέλος μόνο σε 2 %.
Το σχέδιο δράσης σε θέματα ασύλου που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2008 από την Επιτροπή προέβλεπε μια φιλόδοξη συμπλήρωση και τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε θέματα δικαιωμάτων ασύλου. Η εν λόγω δράση βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά πρέπει να υποστηριχθεί μέσω της ενίσχυσης της διοικητικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να επιτευχθεί η προσέγγιση των διαφόρων εθνικών πρακτικών.
Η Υπηρεσία θα υποστηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μια πιο συνεκτική και πιο δίκαια πολιτική στον τομέα του ασύλου, βοηθώντάς τα για παράδειγμα να προσδιορίσουν τις βέλτιστες πρακτικές και διοργανώνοντας δράσεις κατάρτισης στο ευρωπαϊκό επίπεδο ή βελτιώνοντας την πρόσβαση σε ποιοτικές πληροφορίες στις χώρες καταγωγής.
Επίσης θα αναλάβει να συντονίζει ομάδες υποστήριξης αποτελούμενες από εθνικούς εμπειρογνώμονες οι οποίες θα μπορούν να αποσταλούν μετά από αίτημα κρατών μελών που αντιμετωπίζουν μαζική εισροή αιτούντων άσυλο στο έδαφός τους. Θα παρέχει επίσης επιστημονική και τεχνική συνδρομή ούτως ώστε να συμβάλει στην εξέλιξη της πολιτικής και της νομοθεσίας σε θέματα ασύλου.
Η εν λόγω Υπηρεσία θα ιδρυθεί υπό τη μορφή ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα αντιπροσωπεύονται στο διοικητικό της συμβούλιο το οποίο αποτελεί τον φορέα διοίκησης της Υπηρεσίας. Η εν λόγω Υπηρεσία θα δρα σε στενή συνεργασία με τις αρχές των κρατών μελών που είναι αρμόδιες σε θέματα ασύλου, καθώς και με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Προβλέπεται επίσης συμβουλευτικό σώμα για τον διάλογο με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Εάν η πρόταση της Επιτροπής εγκριθεί ταχέως, η Υπηρεσία θα μπορούσε να ιδρυθεί και να ξεκινήσει τη λειτουργία της ήδη από το 2010. Με απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα καθοριστεί η έδρα της Υπηρεσίας σε ένα από τα κράτη μέλη της Ένωσης.