Στον Καναδά το πρώτο ταξίδι του Μπ. Ομπάμα

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009 08:15
REUTERS/JIM YOUNG

A- A A+

Το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό θα κάνει αργότερα σήμερα ως πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, που αναχωρεί για την Οττάβα για να συναντηθεί με τον Καναδό πρωθυπουργό Στήβεν Χάρπερ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης του Ομπάμα με τον Χάρπερ στην διάρκεια της περίπου επτάωρης παραμονής του στον Καναδά θα βρεθούν το εμπόριο - και ειδικά η συμφωνία NAFTA -, η παγκόσμια οικονομική κρίση και η αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ των γειτονικών χωρών υπολογίζεται ότι φθάνει σε αξία το 1,5 δισ. δολ. ημερησίως. Ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί να καταπολεμήσει τις προστατευτικές παρορμήσεις της Ουάσινγκτον, οι οποίες τείνουν να εντείνονται σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας.

Ο Καναδάς διατηρεί στρατιωτική δύναμη περίπου 2.700 ανδρών στην Κανταχάρ - μια από τις πιο επικίνδυνες επαρχίες του Αφγανιστάν. Με 108 νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες, ο Καναδάς έχει κατά κεφαλήν τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλη χώρα-μέλος του NATO που συμμετέχει στην αποστολή στο Αφγανιστάν, και η Οττάβα έχει ανακοινώσει ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη χώρα έως το αργότερο το 2011.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή