Υψηλός ο αριθμός των νεκρών από τροχαία πέρυσι

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009 19:58
A- A A+

Υψηλός παρέμεινε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο αριθμός των νεκρών στην άσφαλτο το 2008, παρά τη μείωση των θυμάτων των θανατηφόρων τροχαίων σε σχέση με το 2007. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ, οι νεκροί πέρυσι μειώθηκαν σε 1.522 από 1.612 το 2007.

Κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών για την οδική ασφάλεια, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης έθεσε ως σκοπό της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων:

-Την επανασυγκρότηση και λειτουργία της Διυπουργικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια,

-την υλοποίηση σχεδίου επικοινωνιακής καµπάνιας για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης,

-τον επιπλέον επαγγελματισμό της τροχαίας αστυνόµευσης µέσα από την εκπαίδευση του προσωπικού της τροχαίας και τη χρήση τεχνικών µέσων στη βεβαίωση παραβάσεων,

-την ανάπτυξη στενής συνεργασίας µε την τοπική αυτοδιοίκηση και τις Περιφέρειες για προβλήµατα των περιοχών τους όπως η αποξήλωση των παράνοµων διαφηµι-στικών πινακίδων, η σήµανση των οδών και η αποκατάσταση των βλαβών του οδικού δικτύου.

-την έναρξη µελέτης - σύνταξης του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας δεδοµένου ότι το 2010 ολοκληρώνεται η υλοποίηση του προηγούµενου Σχεδίου.

-την επανεξέταση του νοµοθετικού πλαισίου, όπου απαιτείται.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ανέφερε πως για το έτος 2009 η Ελληνική Αστυνομία, πέραν των δράσεων του τριετούς προγράµµατος έχει θέσει πρόσθετους στόχους όπως:

- Μείωση των θυμάτων στο 15% αντί 10% για το 2008.

- Αύξηση των ελέγχων στο 12% αντί 8% για το 2008

- Μηδενική ανοχή στις επικίνδυνες παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

- Ένταση των ελέγχων στις νησιωτικές περιοχές τους καλοκαιρινούς µήνες.

- Εντατική αστυνόµευση του δικτύου εκτός Π.Α.Θ.Ε. και ενεργοποίηση όλου του διαθέσιμου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνοµίας και όχι µόνο των Υπηρεσιών Τροχαίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση και ανάλυση των τροχαίων ατυχημάτων του έτους 2008.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι:

-Παρατηρείται αύξηση του αριθμού των σοβαρά τραυματιών κατά 4,9%, ήτοι (89) περισσότεροι.

-Παρατηρείται μείωση του αριθμού των ελαφρά τραυματιών κατά 7,0%, ήτοι (1.255) λιγότεροι.

-Στα θανατηφόρα ατυχήματα ποσοστό 50,7% των θυμάτων δεν έκανε χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους (στο 23,1% των θυμάτων δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί αν χρησιμοποιήθηκαν τα προστατευτικά μέσα).

-Στις περιπτώσεις σύγκρουσης – παράσυρσης πεζού από όχημα καταγράφονται 258 θάνατοι πεζών, ενώ οι θάνατοι που αποδίδονται σε εκτροπή, πρόσκρουση και ανατροπή οχήματος ανέρχονται στους 570.

-Αποτυπώθηκε, τέλος η δραστηριότητα Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στο θέμα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων για το έτος 2008.

Ενόψει της επόμενης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στις 15-03-2009, αποφασίσθηκε κύριο θέμα της σύσκεψης να αποτελέσει το ζήτημα των διαφημιστικών πινακίδων-επιγραφών. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί η τήρηση των νομίμων προϋποθέσεων τοποθέτησής τους και η διαδικασία απομάκρυνσης και επιβολής κυρώσεων σε όσους τοποθετούν διαφημιστικές πινακίδες χωρίς άδεια.

Για το σκοπό αυτό θα κληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των συναρμόδιων φορέων (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., εκπρόσωποι Εισαγγελικών Αρχών, Πρόεδρος Διακομματικής Επιτροπής για θέματα Οδικής Ασφάλειας).

Επιπλέον αποφασίστηκε, με μέριμνα του Υπουργείου Μεταφορών- Επικοινωνιών να υπάρξει συντονισμός για ενιαία επικοινωνιακή- διαφημιστική προβολή, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τη σοβαρότητα του προβλήματος της οδικής ασφάλειας και τις δράσεις που έχουν αναληφθεί, οι δε εμπλεκόμενοι φορείς να συνεισφέρουν για την από κοινού προβολή των ενεργειών στους τομείς ευθύνης τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή