Καναδάς: Χιλιάδες κόσμου υποδέχθηκαν τον Ομπάμα

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2009 05:29
UPD:14:07
A- A A+

Δηλώνοντας ότι «αγαπά» τη χώρα τους και χαιρετώντας τα πλήθη των Καναδών που έσπευσαν να τον υποδεχτούν, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναζωπύρωσε την Πέμπτη τις στενές, φιλικές σχέσεις της Ουάσινγκτον με τον Καναδά που είχαν υποστεί πλήγμα επί του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους.

Ο Ομπάμα αναβίωσε και την παράδοση που θέλει τους νέους προέδρους να πραγματοποιούν το πρώτο ταξίδι τους στο εξωτερικό στον Καναδά, έναν από τους στενότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Ο Μπους μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2000 είχε επισκεφθεί το Μεξικό ενώ ήταν ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στους Καναδούς, ιδίως λόγω της απόφασής του να εισβάλει στο Ιράκ.

Ο νέος πρόεδρος πάντως έτυχε υποδοχής ροκ σταρ από τους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί, παρά το πολικό ψύχος, για να τον δουν. Σε αντίθεση με τον Μπους, που σπανίως εξέφραζε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τον Καναδά, ο Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο της χώρας. «Αγαπώ αυτή τη χώρα. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα καλύτερο φίλο και σύμμαχο», είπε κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ.

Ο Ομπάμα έχει έναν Καναδό κουνιάδο ενώ και δύο από τα μέλη του επιτελείου του κατάγονται από τον Καναδά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στον Καναδά είναι πιο δημοφιλής ακόμη και από τον πρωθυπουργό της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Καναδούς που τον βοήθησαν κατά την προεκλογική εκστρατεία του και, χαριτολογώντας, είπε ότι ανυπομονεί να επισκεφθεί ξανά τη χώρα μόλις ζεστάνει κάπως ο καιρός.

Ακόμη και η γλωσσική παραδρομή του Ομπάμα, στην αρχή της συνέντευξης, όταν είπε ότι είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται στην «¶ϊόβα», διορθώνοντας όμως αμέσως τη λέξη σε «Οττάβα», δεν φάνηκε να πειράζει κανέναν.

Ο Χάρπερ, που θεωρείται μάλλον ψυχρός και τυπικός, αποκαλούσε τον Ομπάμα «κύριε πρόεδρε», ωστόσο έμοιαζε να είναι πολύ πιο άνετος απ' ότι ήταν στις επαφές που είχε με τον Μπους. Οι επικριτές του τον κατηγορούσαν ότι έπαιρνε εντολές από την κυβέρνηση Μπους, γεγονός που τον οδήγησε να κρατά αποστάσεις από τον προηγούμενο πρόεδρο.

Να σημειωθεί ότι κατά την αναχώρησή του για το αεροδρόμιο ο Ομπάμα έκανε μια μη προγραμματισμένη στάση στην κεντρική αγορά Μπάιγουορντ για να αγοράσει κουλουράκια και αμέσως μετά σταμάτησε για να χαιρετίσει το πλήθος που τον επευφημούσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή