Σε φιλανθρωπίες τα χρήματα που έλαβαν τα κόμματα από τον Στάνφορντ

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2009 05:32
UPD:13:38
A- A A+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και πολλοί Αμερικανοί βουλευτές δεσμεύτηκαν ότι θα δώσουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς τα χρήματα που έλαβαν ως προεκλογική ενίσχυση από τον Τεξανό δισεκατομμυριούχο ¶λεν Στάνφορντ, ο οποίος κατηγορείται για απάτη-μαμούθ.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία την τελευταία δεκαετία ο Στάνφορντ χορήγησε σημαντικά χρηματικά ποσά σε πολιτικούς και των δύο μεγάλων κομμάτων. Σήμερα ωστόσο ο 58χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για απάτη ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και νωρίτερα την Πέμπτη το FBI ανακοίνωσε ότι τον εντόπισε στο Φρέντερικσμπεργκ της Βιρτζίνια, όπου έχει συγγενείς. Ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας είπε μάλιστα ότι ο Στάνφορντ, αφού του παραδόθηκε το κατηγορητήριο, πρόκειται να καταθέσει στις αρχές το διαβατήριό του.

Μέσα σε μια δεκαετία η εταιρεία του Στάνφορντ, η Stanford Financial Group, ξόδεψε 4,8 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει ομάδες πίεσης συμφερόντων, σύμφωνα με το Κέντρο Υπεύθυνης Πολιτικής, μια ιδιωτική οργάνωση που καταγράφει τα χρήματα που δίνονται σε πολιτικούς. Ο ίδιος ο Στάνφορντ, η επιτροπή πολιτικών ενεργειών, οι υπάλληλοί του και τα μέλη των οικογενειών τους δώρισαν συνολικά 2,4 εκατομμύρια σε διάφορους υποψηφίους, σε κόμματα και σε επιτροπές από το 2000 και μετά.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον, ένας από τους πολιτικούς που έλαβαν τέτοιες δωρεές ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να δώσει μέχρι "και την τελευταία δεκάρα" από τα χρήματα αυτά για φιλανθρωπίες ή "να χρησιμοποιηθούν με τρόπο ώστε να βοηθηθούν οι άνθρωποι που ληστεύτηκαν" από τον Στάνφορντ.

Σύμφωνα με το Κέντρο, από τα μέλη του Κογκρέσου ο Νέλσον έλαβε το μεγαλύτερο ποσό, συνολικά 45.900 δολάρια από το 2000. ¶λλα 41.375 δολάρια δόθηκαν στον Ρεπουμπλικανό Πιτ Σέσιονς ενώ ο νυν πρόεδρος Ομπάμα έλαβε, όταν ήταν γερουσιαστής, το ποσό των 31.750 δολαρίων.

Ένας σύμβουλος του Ομπάμα δήλωσε ότι 4.600 δολάρια που δόθηκαν από τον Στάνφορντ θα πάνε σε φιλανθρωπικά έργα. Τα υπόλοιπα 27.150 δολάρια που έχουν καταγραφεί από το Κέντρο δεν γίνεται να δωρηθούν επειδή "δεν υπάρχουν ενδείξεις" πως οι προσφορές αυτές, που προέρχονται από ανθρώπους απ' όλη τη χώρα, έγιναν κατόπιν παράκλησης του επιχειρηματία.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν και αντίπαλος του Ομπάμα στις εκλογές του 2008, ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει τα 28.150 δολάρια που έλαβε από το 2000 και μετά από τον ίδιο τον Στάνφορντ και από άτομα που συνδέονται με την εταιρεία του.

Συνολικά 140 πρώην και νυν μέλη του Κογκρέσου (το 65% Δημοκρατικοί) έλαβαν δωρεές από τον Στάνφορντ. Εκτός από χρήματα ο επιχειρηματίας πρόσφερε και ταξίδια στους πολιτικούς. Για παράδειγμα, πήγε το Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον Κόρνιν του Τέξας στην Αντίγκουα.

Να σημειωθεί πάντως ότι, σε μια άλλη παράμετρο του ζητήματος, οι μεξικανικές αρχές διέψευσαν πως κατάσχεσαν ένα αεροσκάφος του Τεξανού πολυεκατομμυριούχου. Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο ABC είχε μεταδώσει ότι ένα ιδιωτικό αεροσκάφος του Στάνφορντ δεσμεύτηκε στο Μεξικό και μέσα βρέθηκαν επιταγές που συνδέονται με το καρτέλ του Κόλπου, μια από τις πιο βίαιες οργανώσεις λαθρεμπορίας ναρκωτικών. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα, Οκτάβιο Κάμπος, είπε ότι δεν έχει κατασχεθεί κανένα αεροπλάνο που να είναι καταγεγραμμένο στο όνομα του επιχειρηματία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή