Ε.Ε.: Την έδρα του ACER διεκδικεί η Σλοβενία

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2009 11:01
A- A A+

Στην κούρσα για τη διεκδίκηση της έδρας της νέας υπηρεσίας ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκε η Σλοβενία. Σλοβένοι αξιωματούχοι παρουσίασαν την υποψηφιότητα για την έδρα της Υπηρεσίας Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.).

Η τσεχική προεδρία της Ε.Ε. κάλεσε τα κράτη - μέλη να καταθέσουν υποψηφιότητα για την έδρα του ACER έως τα τέλη Μαρτίου. Εκτός από τη Σλοβενία, μέχρι τώρα έχουν θέσει υποψηφιότητα η Σλοβακία, το Δεκέμβριο του 2008 και η Ουγγαρία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν ότι θα συναγωνιστούν για την έδρα.

Η γενική γραμματέας της Υπηρεσίας Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της σλοβενικής κυβέρνησης, κ. Αντρέγια Γερίνα, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα της χώρας της, επισήμανε ότι η Σλοβενία μπορεί με επιτυχία να φιλοξενήσει την έδρα του ACER, λόγω των οικονομικών συνθηκών, επειδή είναι συνδετικός κρίκος στον τομέα των μεταφορών, καθώς και μέλος της ευρωζώνης και ταυτόχρονα της ζώνης Σένγκεν.

Οι πιθανότητες να κερδίσει την έδρα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των χωρών που θα θέσουν υποψηφιότητα, «αλλά η Σλοβενία έχει πολύ καλούς λόγους να δικαιολογήσει την υποψηφιότητά της», πρόσθεσε η κ. Γερίνα.

Η διεκδίκηση της έδρας του ACER, δεν σημαίνει ωστόσο ότι εγκαταλείπονται οι προσπάθειες και για άλλες υποψηφιότητες, τόνισε η κ. Γερίνα, αναφερόμενη στο αίτημα της χώρας να φιλοξενήσει την εποπτική αρχή του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος πλοήγησης Galileo.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα συγκροτηθεί μετά την επικύρωση του «τρίτου πακέτου ενέργειας» για μια εσωτερική αγορά αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί αυτό το χρόνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή