Κλίντον: Eπιτακτική ανάγκη συνεργασίας με Κίνα

Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009 11:47

Η Χίλαρι Κλίντον με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο και τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο

A- A A+

Στην ανάγκη "συνεργασίας" των ΗΠΑ και της Κίνας σε "ευρύ φάσμα ζητημάτων" στάθηκε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον στις σημερινές της επαφές στο Πεκίνο.

"Είναι κατά την άποψή μας επιτακτική ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα να συνεργαστούν σε ένα φάσμα ζητημάτων, από την οικονομία ως την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, την ανάπτυξη και τόσα άλλα", είπε η Κλίντον στον Κινέζο ομόλογό της, Γιανγκ Γιέτσι.

Την Παρασκευή, η Κλίντον είχε δηλώσεις ότι η Ουάσινγκτον θα πιέσει το Πεκίνο για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας πάντως ότι αυτό δε θα εμποδίσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να συνεργαστεί με την Κίνα σε θέματα όπως η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και η "απειλή" για την διεθνή ασφάλεια που θέτει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Η Κίνα είναι ο τέταρτος - και τελευταίος - σταθμός της Κλίντον στην περιοδεία της στην Ασία· μετέβη ήδη στη Νότια Κορέα, στην Ινδονησία και στην Ιαπωνία. Είναι το πρώτο της ταξίδι μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, γεγονός που αναλυτές θεωρούν σημαντικό όσον αφορά τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης.

Νωρίτερα ο Γιανγκ είπε επισημάνει ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια σειρά "μεγάλων και πιεστικών" προβλημάτων. "Η κατάσταση απαιτεί οι δύο χώρες μας να ενισχύσουν τον διάλογο... και να συνεργαστούν για να ανεβάσουν τη σχέση μας σε ένα νέο επίπεδο".

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί επί μακρόν την Κίνα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιέζει το Πεκίνο να παραχωρήσει μεγαλύτερη αυτονομία στο Θιβέτ. Το 1995, σε ομιλία της στην Κινεζική πρωτεύουσα, η Κλίντον είχε ασκήσει ανοικτά κριτική στην κυβέρνηση της χώρας για τα ζητήματα αυτά.

Η ΜΚΟ Human Rights Watch σε ανακοινωθέν της ανέφερε ότι οι δηλώσεις της Κλίντον έστειλαν "λάθος μήνυμα" στο Πεκίνο, διότι η υπουργός "υπογράμμισε τις μεταρρυθμίσεις" όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έκανε ακόμη λόγο για "αδιέξοδο διάλογο κωφών".

Η Κλίντον θα έχει αργότερα σήμερα Σάββατο με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο και τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή