Ελεύθερος Βρετανός κρατούμενος στο Γκουαντάναμο

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009 07:49
A- A A+

Στη Βρετανία φθάνει σήμερα, ένας Βρετανός κρατούμενος στις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές στη βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, ο οποίος είχε προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον με τις αποκαλύψεις του πως είχε υποστεί βασανισμούς ενώ εκρατείτο από τη CIA, τονίζεται σε χθεσινό δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Ο Μπινγιάμ Μοχάμεντ, ο οποίος βρισκόταν υπό αμερικανική κράτηση για επτά χρόνια, είχε συλληφθεί και ανακριθεί στο Πακιστάν και στο Μαρόκο, προτού οδηγηθεί στο Γουαντάναμο, τονίζει η εφημερίδα. Η επιστροφή του στη Βρετανία, που αποκαλύφθηκε στους Τάιμς από τους δικηγόρους του και βρετανούς αξιωματούχους, θέτει τέλος στη 18μηνη διένεξη που προκλήθηκε ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον για την υπόθεση.

Η επιστροφή του δεν πρόκειται να τερματίσει τις προσπάθειες του Μοχάμεντ και των δικηγόρων του να αποκτήσουν τις φωτογραφίες, που όπως υποστηρίζουν ελήφθησαν από μία Αμερικανίδα, κι οι οποίες παρουσιάζουν τα τραύματα που προκλήθηκαν από τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Αρχικά οι αμερικανικές αρχές είχαν υποστηρίξει πως ο Μοχάμεντ συμμετείχε σε συνωμοσία για την έκρηξη μίας βρώμικης βόμβας στο αμερικανικό έδαφος, όμως αργότερα όλες οι κατηγορίες εναντίον του κατέπεσαν. Η αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή