«Σάρωσε» τα Οσκαρ το Slumdog Millionaire

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009 08:51
UPD:10:22
A- A A+

«Σάρωσε» κατά τη φετινή, 81η, τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ η ταινία «Slumdog Millionaire» του Ντάνι Μπόιλ.

Η ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη Ντάνι Μπόιλ, που αποτελεί μία γλαφυρή απεικόνιση των παραγκουπόλεων στη Βομβάη της Ινδίας, κέρδισε συνολικά οκτώ βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, καλύτερης φωτογραφίας, ήχου, μοντάζ, πρωτότυπης μουσικής και τραγουδιού.

Το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Σον Πεν, για την ερμηνεία του στην ταινία Milk, που αναφέρεται στον ομώνυμο πρώτο ανοικτά ομοφυλόφιλο πολιτικό στις ΗΠΑ. Ο 48χρονος ηθοποιός είχε τιμηθεί με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και για την ταινία «Μυστικό Ποτάμι» το 2003.

Στον αυστραλό ηθοποιό Χιθ Λέτζερ απονεμήθηκε μετά θάνατον το Όσκαρ Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου, για την ερμηνεία του ως Τζόκερ στην ταινία «Μπάτμαν, ο μαύρος ιππότης», 13 μήνες μετά τον θάνατο του 28χρονου ηθοποιού από υπερβολική δόση φαρμάκων.

Το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου απονεμήθηκε στην Κέιτ Γουίνσλετ για την ερμηνεία της στην ταινία «Σφραγισμένα Χείλη -για την οποία είχε ήδη τιμηθεί με το βραβείο ΒΑFTA- όπου ενσαρκώνει την Χάνα Σμιτς, μία πρώην φύλακα σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, η οποία κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Η 33χρονη ηθοποιός είχε τιμηθεί με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου και για την ερμηνεία της στην ταινία «Τιτανικός» πριν από 12 χρόνια.

Η Πενέλοπε Κρουζ κέρδισε το Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Βίκι, Κριστίνα, Μπαρσελόνα» του Γούντι ¶λεν και έγινε η πρώτη ηθοποιός από την Ισπανία που βραβεύεται με το χρυσό αγαλματίδιο.

Εξάλλου, με το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας βραβεύθηκε η ιαπωνική ταινία «Αναχώρηση», που αποτελεί μία κατάδυση στον λιγότερο γνωστό κόσμο των επικήδειων τελετουργιών.

Τέλος, το Όσκαρ για το Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο απονεμήθηκε στον Ντάστιν Λανς Μπλακ για την ταινία «Milk».

Η ταινία Wall-E των κινηματογραφικών στούντιο Disney-Pixar κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που η Pixar κατακτά το Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων έπειτα από το περσινό βραβείο για την ταινία Ρατατούιγ, κι η τέταρτη από τη δημιουργία της συγκεκριμένης κατηγορίας το 2002.

Απογοήτευση για τους συντελεστές της ταινίας «Η Απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», η ποία αν και ήταν υποψήφια σε 13 κατηγορίες, τελικά απέσπασε μόλις τρία βραβεία: καλλιτεχνικής διεύθυνσης, μακιγιάζ και οπτικών εφέ. Ακόμη, οι ταινίες "Αμφισβήτηση", "Φροστ/Νίξον: η αναμέτρηση", "Ο δρόμος της επανάστασης" και "Ανταλλαγή" έφυγαν από την τελετή χωρίς κάποιο χρυσό αγαλματίδιο.

Αναλυτικά τα βραβεία που απονεμήθηκαν κατά την 81η τελετή της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στο Κodak Theatre του Λος Αντζελες έχουν ως εξής:

1. Καλύτερης ταινίας: Slumdog Millionaire.

2. Α' Ανδρικού Ρόλου: Σον Πεν (Milk).

3. Α' Γυναικείου Ρόλου: Kέιτ Ουίνσλετ για το Σφραγισμένα Χείλη (The Reader).

4. Β' Ανδρικού Ρόλου: Χιθ Λέτζερ (Σκοτεινός Ιππότης).

5. Β' Γυναικείου Ρόλου: Πενέλοπε Κρουζ (Vicky Cristina Barcelona).

6. Σκηνοθεσίας: Ντάνι Μπόιλ (Slumdog Millionaire).

7. Ξένης Ταινίας: Departures (Ιαπωνία).

8. Διασκευασμένου Σεναρίου: Σάιμον Μποφόι (Slumdog Millionaire).

9. Πρωτότυπου Σεναρίου: Ντάστιν Λανς Μπλακ (Milk).

10. Κινουμένων Σχεδίων: WALL-E.

11. Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον.

12. Φωτογραφίας: Slumdog Millionaire.

13. Ηχητικού Μοντάζ: Slumdog Millionaire.

14. Ηχου: Σκοτεινός Ιππότης.

15. Καλύτερης Μουσικής: Slumdog Millionaire, A.Ρ Ράχμαν.

16. Καλύτερου Τραγουδιού: "Jai Ho" από το Slumdog Millionaire, A.Ρ Ράχμαν και Γκουλζάρ.

17. Κοστουμιών: Η Δούκισσα.

18. Ντοκιμαντέρ: Man on Wire.

19. Ντοκιμαντέρ (μικρού μήκους): Smile Pinki.

20. Μοντάζ: Slumdog Millionaire.

21. Mακιγιάζ: Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον.

22. Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους: La Maison en Petits Cubes.

23. Ταινία Μικρού Μήκους: Spielzeugland (Toyland).

24. Οπτικά Εφέ: Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον.

Προτεινόμενα για εσάς