Γλέντι κόντρα στην κρίση

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009 21:00

A- A A+

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο στράφηκαν προβολείς της δημοσιότητας το περασμένο Σαββατοκύριακο, το παγκόσμιο σύμβολο του καρναβαλιού που αψηφά τη διεθνή οικονομική κρίση.

Με άρματα που απεικονίζουν τη βασίλισσα Κλεοπάτρα και τους χορευτές του καν-καν, τις μάσκες «Ομπάμα» να κάνουν ρεκόρ πωλήσεων και την κυβέρνηση να προσφέρει δωρεάν δέκα εκατομμύρια προφυλακτικά στο πλαίσιο εκστρατείας κατά τη διάδοση του AIDS ξεκίνησαν οι εορτασμοί στο πιο «εξωτικό» καρναβάλι του κόσμου.

Ο αριθμός των τουριστών που θα συρρεύσουν φέτος στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας αναμένεται να υποχωρήσει κατά 10% σε σύγκριση με το περασμένο έτος, σύμφωνα με Βραζιλιάνους αξιωματούχους.

Υπολογίζεται, ωστόσο, ότι οι απώλειες αυτές θα καλυφθούν από τον εγχώριο τουρισμό με αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί το εορταστικό κλίμα από το την παγκόσμια κρίση.

Το σύνθημα έναρξης του καρναβαλιού στο Ρίο ντε Τζανέιρο –το οποίο διαρκεί έως την πρώτη Τετάρτη της Σαρακοστής- έδωσε την Παρασκευή ο δήμαρχος της πόλης που παρέδωσε τα κλειδιά στον Βασιλιά Μόμο, τον «¶ρχοντα της Αναρχίας».

Ιστορία: Το βραζιλιάνικο καρναβάλι πήρε τη σημερινή του μορφή το 18ο αιώνα και θεωρείται ένα χαρμάνι των παραδόσεων των Πορτογάλων αποίκων και της αφρικανικής κουλτούρας των σκλάβων. Η πρώτη παρέλαση των σχολών της σάμπα έγινε το 1928.

REUTERS
Έναρξη του καρναβαλιού στη Βραζιλία

Έναρξη του καρναβαλιού στη Βραζιλία

Σχολές σάμπα: Οι 12 μεγαλύτερες σχολές της σάμπα κάνουν παρέλαση τα βράδια της Κυριακής και της Δευτέρας στο Σαμπαδρόμιο όπου διαγωνίζονται για το στέμμα του νικητή. Κάθε σχολή συμμετέχει με 6.000 παίκτες κρουστών, χορευτές και άλλους συμμετέχοντες, καθώς και με εντυπωσιακά άρματα. Οι σχολές υιοθετούν ένα αλληγορικό θέμα, για το οποίο γράφεται ειδικά ένα τραγούδι σάμπα.

Βασίλισσες: Κάθε σχολή χορού έχει τη δική του βασίλισσα που οδηγεί το σώμα των κρουστών, η οποία φορά ελάχιστα πέραν του εντυπωσιακού καπέλου και των ψηλοτάκουνων παπουτσιών της. Το ρόλο των βασιλισσών συνήθως αναλαμβάνουν ταλαντούχες ηθοποιοί και μοντέλα, παρά μέλη των σχολών.

Mπλόκος και μπάντες: Τα «μπλόκος» και οι μπάντες κρατούν ζωντανή την παράδοση και το χαρακτήρα της λαϊκής συμμετοχής στο Καρναβάλι, καθώς πολλοί φοβούνται ότι οι παρελάσεις στο Σαμπαδρόμιο -όπου οι καλύτερες θέσεις κοστίζουν έως και 1.000 δολάρια- είναι απρόσιτες για τον απλό λαό.

Ανταγωνισμός: Καρναβάλια διοργανώνονται επίσης στο Σαλβαδόρ στη βορειοανατολική Βραζιλία, στην ιστορική πόλη της Ολίντα, στη Νέα Ορλεάνη των Ηνωμένων Πολιτειών, σε διάφορα μέρη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ενώ ιδιαίτερο χρώμα έχει το καρναβάλι του Τρινιδάδ.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή