ΗΠΑ: Μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009 06:02
A- A A+

Να μειωθεί η απομόνωση των κρατουμένων στη βάση του Γκουαντάναμο και να τους επιτραπεί να έχουν περισσότερες επαφές και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, προτείνει το αμερικανικό Πεντάγωνο σε έκθεσή του για τις διαδικασίες κράτησής τους.

Εκτιμώντας πως οι συνθήκες κράτησης των περίπου 245 κρατουμένων στο Γουαντάναμο δεν παραβιάζουν τη συνθήκη της Γενεύης, η έκθεση του Πενταγώνου τονίζει πως «περισσότερη κοινωνικοποίηση είναι βασική για να διατηρηθεί μία ανθρώπινη μεταχείριση σε μακρό χρονικό ορίζοντα».

«Κατά τη γνώμη μας, το κλειδί για τη κοινωνικοποίηση αυτή είναι να προσφέρουμε περισσότερες ανθρώπινες επαφές, ευκαιρίες για δραστηριότητες αναψυχής, πνευματικά κίνητρα και ομαδικές προσευχές», τονίζει η έκθεση.

Παράλληλα, το Πεντάγωνο ζητεί να δωθεί μία σύντομη λύση στο θέμα της απελευθέρωσης 17 κινέζων Ουϊγούρων, οι οποίοι κρατούνται από επταετίας στο Γουαντάναμο κι έχουν απαλλαγεί από τις κατηγορίες τους προ πέντε ετών, αλλά δεν μπορούν ν’ αποφυλακισθούν σε αμερικανικό έδαφος, όπως ζητούν αυτοί, λόγω μίας δικαστικής απόφασης.

Η τύχη της ομάδος των 17 μουσουλμάνων κρατουμένων είναι αβέβαιη κι η υπόθεσή τους «έχει αυξήσει τις εντάσεις και τον φόβο στους κόλπους του πληθυσμού των φυλακών», τονίζει το αμερικανικό υπουργείο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή