ΗΠΑ: Επανεξέταση της αγοράς ελικοπτέρων

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009 06:34
A- A A+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θέλοντας να δώσει το παράδειγμα της λιτότητας, ανακοίνωσε σήμερα ότι διέταξε να επανεξεταστεί η παραγγελία των νέων ελικοπτέρων για τη μεταφορά του προέδρου, που είχε γίνει από τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους.

Ο Ομπάμα κατηγορήθηκε δημοσίως από τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές, Τζον Μακέιν, για το υπερβολικό κόστος των νέων ελικοπτέρων, την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να μειώσει στο μισό το έλλειμα μέχρι το τέλος της θητείας του, το 2013.

«Το ελικόπτερό σας θα στοιχίσει όσα και το προεδρικό αεροπλάνο» - το υπερσύγχρονο Air Force One που χρησιμοποιούν οι πρόεδροι για τις πιο μακρινές μετακινήσεις τους - είπε ο Μακέιν.

Ο Ομπάμα απάντησε ότι έχει ήδη ζητήσει από τον υπουργό ¶μυνας Ρόμπερτ Γκέιτς να επανεξετάσει προσεκτικά την αγορά αυτή. «Το ελικόπτερο που έχω μου φαίνεται ότι είναι απολύτως κατάλληλο» είπε, προσθέτοντας με χιούμορ: «Προφανώς, δεν είχα ποτέ ελικόπτερο στο παρελθόν, ίσως να είχα στερηθεί κάτι και να μην το ήξερα».

Το αμερικανικό Ναυτικό, που έχει αναλάβει το πρόγραμμα αυτό, παρήγγειλε το 2005 ένα νέο «στόλο» 28 ελικοπτέρων από την εταιρεία Lockheed Martin. Το κόστος όμως σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που οδήγησε το Πεντάγωνο να εξετάσει εκ νέου το θέμα φέτος.

Τα νέα ελικόπτερα θα έχουν καλύτερα μέτρα προστασίας και ακτίνα δράσης μεγαλύτερη των Σικόρσκι που χρησιμοποιούνται σήμερα και ορισμένα από τα οποία έχουν ηλικία σχεδόν 40 ετών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή