Προσαρμόζεται η Βουλγαρία στα δεδομένα της Ε.Ε.

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2002 10:14
A- A A+

Η Βουλγαρία έκλεισε τον πρώτο από τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, που είχαν οικοδομηθεί στη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου, και έχουν χαρακτηρισθεί μη ασφαλείς από ειδικούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει θέσει ως όρο να κλείσουν οι παλαιάς τεχνολογίας πυρηνικοί αντιδραστήρες για να γίνει δεκτή η Βουλγαρία ως μέλος της Ενωσης.

Η υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι τέθηκε εκτός λειτουργίας ένας από τους αντιδραστήρες των 440 μεγαβάτ που βρίσκονται στο εργοστάσιο του Κοζλοντούϊ και ένας δεύτερος αντιδραστήρας θα σταματήσει να λειτουργεί σήμερα το απόγευμα.

Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες έχουν χαρακτηρίσει μη ασφαλείς τους αντιδραστήρες, τύπου WWER, που φτιάχτηκαν πριν από τρεις δεκαετίες. Η Σόφια στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συμφώνησε να κλείσει τους αντιδραστήρες.

Οι ενεργειακές ανάγκες της Βουλγαρίας μετά το κλείσιμο των παλαιών πυρηνικών αντιδραστήρων θα καλυφθούν με αύξηση της παραγωγής ενέργειας από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή