Βιετνάμ: Κώδωνας κινδύνου για τον ιό Η5Ν1

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009 11:05
A- A A+

Δύο υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν ότι πρέπει να υπάρξει επαγρύπνηση για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του θανατηφόρου στελέχους του ιού της γρίπης των πτηνών στο Βιετνάμ, όπου έχουν καταγραφεί τρία νέα κρούσματα μέσα σε τρεις μήνες, ένα εκ των οποίων ήταν θανατηφόρο.

Το υψηλής παθογένειας στέλεχος της γρίπης H5N1 έχει μολύνει πτηνά σε δέκα επαρχίες του Βιετνάμ και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μια 23χρονη γυναίκα πέθανε από τη νόσο στη βόρεια επαρχία Κουάνγκ Νιν.

«Οι τομείς της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των ζώων πρέπει να συνεργαστούν στενά για να περιοριστούν οι μόνιμες απειλές που προκύπτουν από τη γρίπη των πτηνών και από άλλες ασθένειες προερχόμενες από ζώα και είναι μεταδοτικές στον άνθρωπο», δήλωσε ο Αντριου Σπίντι, εκπρόσωπος του Βιετνάμ στο Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Ο Ζαν-Μαρκ Ολίβ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), ανακοίνωσε ότι υπάρχει μια «πραγματική πιθανότητα» μετάδοσης (του ιού) από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Αν αυτό συμβεί θα γίνουμε θεατές μιας νέας πανδημίας γρίπης των πτηνών», είπε ο ίδιος σε κοινή δήλωση των δύο Οργανισμών.

Το 2008, πέντε άνθρωποι πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών στο Βιετνάμ.

Η γρίπη των πτηνών έχει πλήξει εκατομμύρια πτηνά ανά τον κόσμο, ειδικά στην ανατολική Ασία και μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από την επαφή με μολυσμένα πτηνά, ένας μεγάλος κίνδυνος σε χώρες, όπου οι άνθρωποι ζουν κοντά σε αγορές τροφίμων ή φυλάσσουν πτηνά στο σπίτι τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή