Δημοσκόπηση: Θυμωμένο με όλους το εκλογικό σώμα

Πρώτη επιλογή ο «κανένας»
Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009 12:53

Στο ερώτημα αν πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να ανταποκριθεί θετικά στο πρωθυπουργικό αίτημα για συναίνεση, ή ότι σωστά το απορρίπτει, επειδή είναι καθαρά προεκλογικό, το 51,5% των ερωτηθέντων απορρίπτει το κυβερνητικό αίτημα, ενώ το 32,9% πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να είχε ανταποκριθεί θετικά.

A- A A+

Σειρά θεμάτων που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα εξετάζει η τελευταία δημοσκόπηση της ALCO, που έγινε για λογαριασμό του «FANTOMAS».

Στο ερώτημα αν πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να ανταποκριθεί θετικά στο πρωθυπουργικό αίτημα για συναίνεση, ή ότι σωστά το απορρίπτει, επειδή είναι καθαρά προεκλογικό, το 51,5% των ερωτηθέντων απορρίπτει το κυβερνητικό αίτημα, ενώ το 32,9% πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να είχε ανταποκριθεί θετικά.

Στο ίδιο ερώτημα το 63,9% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να είχε ανταποκριθεί θετικά, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό αυτών, 25,8%, πιστεύει ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ να απορρίπτει το κυβερνητικό αίτημα είναι ορθή.

Αντίθετα, το 11,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι θα έπρεπε να είχε η ηγεσία του κινήματος αντιδράσει θετικά στην κυβερνητική πρόταση.

Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα από τους πολίτες, ζητούνται απαντήσεις σε 4 βασικά θέματα.

Στο θέμα της οικονομικής κρίσης, στο θέμα της διεθνούς θέσης της χώρας, στο θέμα της καθημερινότητας (εδώ περιλαμβάνεται και το θέμα της ασφάλειας), καθώς και στο θέμα των οικονομικών του μέσου νοικοκυριού.

Στα τρία ερωτήματα (οικονομική κρίση, καθημερινότητα, οικονομικά μέσου νοικοκυριού) ο απλός πολίτης πιστεύει, με ποσοστά που φτάνουν το 46%, ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα παραπάνω προβλήματα.

Ως δεύτερη επιλογή οι πολίτες πιστεύουν ότι μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει λύσεις. Τρίτη επιλογή των πολιτών είναι η κυβερνητική επιλογή με ποσοστά 17,2%-22,4%.

Η μόνη περίπτωση όπου η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι μπροστά από την κυβέρνηση του «κανένα» είναι αυτή του ερωτήματος για το ποια κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα που έχουν σχέση με τη διεθνή θέση της χώρας, με ποσοστό 37,2%.

Το τελευταίο ερώτημα της έρευνας της ALCO έχει σχέση με το κατά πόσο πρέπει να περιληφθούν ή όχι στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του Βατοπεδίου (γίνεται λόγος για τους: Θεόδωρο Ρουσσόπουλο, Πέτρο Δούκα, Απόστολο Κοντό, Ευάγγελο Μπασιάκο, Γιώργο Βουλγαράκη) αλλά και ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης, το όνομα του οποίου ενεπλάκη σε άλλη υπόθεση πρόσφατα. Οι μισοί και πλέον ψηφοφόροι πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν πρέπει να περιληφθούν στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος.

Μάλιστα μόνο για τους κυρίους Κοντό και Μπασιάκο το ποσοστό πέφτει στο 43,3% και 47% αντίστοιχα, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το ποσοστό είναι πάνω από 50%, στο να μην συμπεριληφθούν.

Ενδιαφέρον έχει και το τι πιστεύουν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. για τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Και σ’ αυτή την περίπτωση τα ποσοστά είναι εξαιρετικά αρνητικά. Για τον Θόδωρο Ρουσσόπουλο το 63,2% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. εκτιμά ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθεί, για τον Πέτρο Δούκα 47,4%, για τον Γιώργο Βουλγαράκη 45,3%, για τον Απόστολο Κοντό 35,5%, για τον Ευάγγελο Μπασιάκο 32,4% και για τον Αριστοτέλη Παυλίδη 45,7%.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή