Τον Μάιο στην Πράγα η σύνοδος Κίνας-Ε.Ε.

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009 06:51
A- A A+

Στην Πράγα τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί κανονικά η σύνοδος Κίνας-Ε.Ε., σηματοδοτώντας την ομαλοποίηση των σχέσεων που είχαν διαταραχθεί στα τέλη του 2008 εξ αιτίας της οργής του Πεκίνου, λόγω της στάσης της κυβέρνησης της Γαλλίας, γράφει σήμερα Τετάρτη επίσημη κινεζική εφημερίδα.

Με την Τσεχία στην κυλιόμενη προεδρία της Ένωσης, κατέστη δυνατό να ξεπεραστεί η κρίση στις σχέσεις Πεκίνου-Βρυξελλών που είχε ξεσπάσει όταν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ είχε συναντηθεί με τον Δαλάι Λάμα τον Δεκέμβριο- όταν την προεδρία της Ε.Ε. ασκούσε η Γαλλία.

Η Κίνα αποσύρθηκε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, από τη σύνοδο που θα φιλοξενούσε η Γαλλία.

Το Πεκίνο θεωρεί τον Δαλάι Λάμα, τον εξόριστο βουδιστή πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, επικίνδυνο αυτονομιστή κι αντιδρά έντονα στις συχνές συναντήσεις του με αρχηγούς κρατών.

Ωστόσο, πλέον, είναι εφικτή η επανάληψη της συνόδου, δήλωσε ο Τσέχος πρεσβευτής στο Πεκίνο Βίτεσλαβ Γκρεπλ στην Ημερησία της Κίνας.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη κινέζους αναλυτές, ανέφερε ότι η αναθέρμανση των σχέσεων αποτελεί «ένδειξη ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν να συνεργαστούν στην μάχη εναντίον της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

Η Κίνα δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα την ημερομηνία της επόμενης συνόδου. Όταν ο κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο είχε επισκεφθεί την Ευρώπη τον Ιανουάριο, είχε υποσχεθεί ότι θα γίνει «σύντομα». Η Τσεχία ανέφερε σε ανακοινωθέν της ότι θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η σύνοδος του G20 στο Λονδίνο την 2α Απριλίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή