Β. Κορέα: Περιοδεία Κιμ στην περιοχή εκτόξευσης πυραύλου

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009 08:02
A- A A+

Περιοδεία, στην επαρχία όπου οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ-ιλ, μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ σήμερα Τετάρτη, γεγονός που νοτιοκορεάτικη εφημερίδα ερμηνεύει ως ένδειξη ότι η δοκιμή θα γίνει πολύ σύντομα.

Χθες Τρίτη η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο με όχημα έναν πύραυλο στο πλαίσιο του ειρηνικού διαστημικού της προγράμματος. Αναλυτές θεωρούν ότι η εκτόξευση ίσως αποτελέσει στην πραγματικότητα δοκιμή του πυραύλου Taepodong-2, ο οποίος διαθέτει μεγάλο δραστικό βεληνεκές και - θεωρητικά - την δυνατότητα να πλήξει το έδαφος των ΗΠΑ φέροντας συμβατική, πυρηνική ή άλλη γόμωση.

Ο Κιμ επισκέφθηκε ένα εργοστάσιο τροφίμων, ένα υποκατάστημα της κεντρικής τράπεζας και το μνημείο στην μνήμη της μητέρας του, Κιμ Γιονγκ-σουκ, στην πόλη Χεριόνγκ, στην επαρχία του Βόρειου Χαμγκιόνγκ. Το ταξίδι του αυτό προστέθηκε σε μια σειρά μετακινήσεων του βορειοκορεάτη ηγέτη κοντά στην Μουσουντάν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, από όπου αναμένεται να γίνει η δοκιμαστική εκτόξευση.

Η νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Chosun Ilbo γράφει σήμερα ότι ο Κιμ είχε κάνει μια παρόμοια σειρά ταξιδιών στην ίδια, απομακρυσμένη περιοχή της ΛΔ Κορέας μερικές εβδομάδες πριν την προηγούμενη δοκιμή του Taepodong-2 το 2006. Την Δευτέρα, το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο KCNA μετέδωσε ότι ο ηγέτης της χώρας επισκέφθηκε στρατιωτική βάση. Σύμφωνα με την Τσόσουν Ίλμπο, η βάση αποτελεί μέρος του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και ο Κιμ την είχε επίσης επισκεφθεί το 2006.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις για τη φύση της επίσκεψης του Κιμ.

Η δοκιμή του 2006 είχε διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα, καθώς ο πύραυλος καταστράφηκε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί τις προετοιμασίες αυτές αλλά, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής ο πύραυλος. Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει μια νέα δοκιμή αλλά κινείται προσεκτικά για να αποφύγει ενδεχόμενη νέα αποτυχία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή