Με τη στήριξη των βουλευτών της πλειοψηφίας, υπερψηφίστηκε χθες επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την απασχόληση των νοσοκομειακών ιατρών.
Όπως υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσήλθε στη Βουλή, έχοντας εξασφαλίσει την συναίνεση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) στο προτεινόμενο νομοσχέδιο:
«Η ΟΕΝΓΕ, με απόφασή της, της 23/2, δηλώνει ότι καλύπτονται οι όροι της κλαδικής σύμβασης, με την προϋπόθεση ότι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τις βελτιώσεις που υπήρξαν με τον γόνιμο διάλογο. Τι θα κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση; Θα επιμείνει στην στείρα άρνηση; Υποστηρίξατε ότι ψηφίσαμε ένα νόμο που δεν εκφράζει τους γιατρούς. Τώρα που σας το δηλώνουν, τι θα πράξετε; Η ώρα των αποφάσεων είναι εδώ και έχετε την επιλογή», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ο κ. Αβραμόπουλος κατηγόρησε επίσης το ΠΑΣΟΚ ότι δεν δέχεται την προβλεπόμενη πρόσληψη νοσηλευτών με έκτακτες διαδικασίες, «παρότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δεσμευθεί στη Βουλή, να υπερψηφίσει μία διάταξη που θα διευκόλυνε και θα επιτάχυνε τις προσλήψεις των νοσηλευτών».
Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως οι προσλήψεις θα κατοχυρώνουν το ρόλο του ΑΣΕΠ και διευκρίνισε πως ο ίδιος συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ σε «κάποιες μικροβελτιώσεις του άρθρου για την πρόσληψη των νοσηλευτών - και πάμε μαζί».
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Παπουτσής, επανέλαβε πως το κόμμα του τάσσεται υπέρ της αποδέσμευσης του μισθού από την εξέλιξη του ιατρού και υπέρ της εξέλιξης σε συνάρτηση με την εκπαίδευση και την επανεκπαίδευση. «Λέμε "ναι" σε ένα πολυδιευθυντικό σύστημα με βάση τις υπάρχουσες εμπειρίες και όχι σ’ αυτό, το οποίο δεν εφαρμόζεται πουθενά», παρατήρησε.
Ο εισηγητής του κόμματος, Ηλίας Λαμπίρης, αμφισβήτησε την δυνατότητα υλοποίησης των προβλέψεων του νομοσχεδίου για προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, επισημαίνοντας πως ακόμα και για τις ήδη υλοποιηθείσες προσλήψεις, το υπουργείο αδυνατεί να δώσει στοιχεία για την διασπορά των προσληφθέντων.
Οι εκπρόσωποι της ελάσσονος αντιπολίτευσης επέμειναν στην ανάγκη υλοποίησης της συλλογικής σύμβασης εργασίας, στην οποία είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με την ΟΕΝΓΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά μετέφερε στο νομοσχέδιο με απούσες συγκεκριμένες προβλέψεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις υπερωρίες και το ύψος των αυξήσεων - και δήλωσαν πως καταψηφίζουν το νομοσχέδιο επί της αρχής.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ