Σήμερα η συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη - Χ. Κλίντον

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009 10:07
UPD:11:29

A- A A+

Με την Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον, συναντάται σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Εκτός από τις διμερείς σχέσεις και θέματα του ΟΑΣΕ, αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, οι σχέσεις με την Τουρκία και το Κυπριακό.

Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ρόμπερτ Γουντ, δήλωσε: «Η υπουργός Εξωτερικών προσβλέπει στη συνάντησή της με την Ελληνίδα ομόλογό της. Η Ελλάδα είναι, φυσικά, μια σημαντική σύμμαχος, και υπάρχει ένας αριθμός ζητημάτων τα οποία θα θέλει να συζητήσει με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών τα οποία δεν έχουν επιλυθεί, ο κ. Γουντ απάντησε ότι «υπάρχουν πολλά προβλήματα στον κόσμο όπου η Ελλάδα και οι ΗΠΑ χρειάζεται να εργασθούν μαζί για να φέρουν ειρηνικά αποτελέσματα».

Με Τζον Κέρι

Χθες, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζον Κέρι. Στις συναντήσεις της υπουργού με τις επιτροπές Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής κυριάρχησαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι σχέσεις με τη Ρωσία. Εξετάσθηκαν επίσης, οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού και ο ρόλος της Τουρκίας στη διαδικασία που εξελίσσεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ.

Στη συνάντηση της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών με την Επιτροπή του Κογκρέσου που ασχολείται με τον ΟΑΣΕ, εξετάσθηκε ιδιαίτερα ο ρόλος της ελληνικής προεδρίας του διεθνούς οργανισμού και η ανανέωση της εντολής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Γεωργία.

Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη έθεσε στους συνομιλητές της την ανάγκη κατάργησης το συντομότερο δυνατό της θεώρησης των διαβατηρίων των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Waiver.

Με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ομπάμα

Καλή γνώση των θεμάτων, αλλά και κατανόηση διαπίστωσε εξάλλου η υπουργός Εξωτερικών κατά τις επαφές της με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα, στρατηγό Τζόουνς, και μέλη του Κογκρέσου.

Στη 45λεπτη συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στρατηγό Τζόουνς στον Λευκό Οίκοι, συζητήθηκαν οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία και τα ενδεχόμενα μελλοντικά βήματα για την ανοικοδόμηση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, εν όψει και της 60ής συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 3-5 Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε εκτενώς η ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ, ενώ η κ. Μπακογιάννη έθεσε τον προβληματισμό που προκαλεί στην Αθήνα η συμπεριφορά της Τουρκίας. Εθίγησαν επίσης το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και οι προοπτικές που παρουσιάζονται στο Κυπριακό.

Aφγανιστάν

Τέλος, για το Αφγανιστάν έγινε μια γενική θεώρηση της κατάστασης, χωρίς να υπάρξει –σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ- κρούση προς την ελληνική πλευρά για μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκεί επιχειρήσεις καθώς, όπως επισημαίνεται, η κυβέρνηση Ομπάμα βρίσκεται ακόμη στη φάση της διερεύνησης των δεδομένων και όχι της λήψης αποφάσεων.

Μιλώντας στη ΝΕΤ μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών της η υπ. Εξωτερικών δήλωσε: «Ξεκίνησα σήμερα τον κύκλο των συναντήσεων με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέιμς Τζόουνς. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πάρα πολλά θέματα. Ήταν μια μακρά και πολύ καλή συνάντηση σε ένα ιδιαίτερα καλό κλίμα. Συζητήσαμε θέματα ευρύτερου διεθνούς ενδιαφέροντος τα οποία άπτονται βεβαίως και της προεδρίας του ΟΑΣΕ, θέματα τα οποία θα απασχολήσουν την επόμενη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ και θέματα βεβαίως ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος. Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για το Κυπριακό, το θέμα των Σκοπίων και ταυτόχρονα βεβαίως για το visa waiver το οποίο είναι πάντοτε ένας επιδιωκόμενος στόχος. Η συνάντηση ήταν καλή, ήταν χρήσιμη, όπως και οι συναντήσεις τις οποίες είχα στη Γερουσία όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω μία σε βάθος ενημέρωση των Γερουσιαστών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων».

Όπως επεσήμανε η υπουργός Εξωτερικών συνάντησε «κατ’ αρχήν καλή γνώση και πιστεύω και κατανόηση αλλά και βούληση για συνεργασία».

Στο τέλος της εβδομάδας η κ. Μπακογιάννη θα μεταβεί για δυο ημέρες και στη Νέα Υόρκη.

Συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα»

Οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι εξαιρετικά καλές και ενισχύονται από τη σημαντική παρουσία της ελληνικής ομογένειας, ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αλλαγές και εκπλήξεις σε αυτές μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα». Στη συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα», η κ. Μπακογιάννη σχολίασε και την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, την ελληνική στάση απέναντι στην ΠΓΔΜ, τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αλλά και το θέμα της ψήφου των Αποδήμων, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/24/1633331.htm .

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή