Πιέσεις στο Ισραήλ ασκεί η Χίλαρι Κλίντον

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009 11:32

Πιέσεις ασκείς στο Ισραήλ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να άρει τα εμπόδια στη διέλευση της ανθρωπιστιής βοήθεια στη Γάζα, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Χααρέτζ».

A- A A+

Πιέσεις ασκείς στο Ισραήλ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να άρει τα εμπόδια στη διέλευση της ανθρωπιστιής βοήθεια στη Γάζα, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Χααρέτζ».

Η Κλίντον πέρασε την περασμένη εβδομάδα μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση μέσω διαφόρων διαύλων εκφράζοντας την «έντονη δυσαρέσκειά» της για τα εμπόδια που θέτει το Ισραήλ στη διέλευση της βοήθειας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος διαμαρτυρήθηκε στους Ισραηλινούς συνομιλητές του ότι η «χώρα τους δεν καταβάλλει επαρκή προσπάθεια για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα».

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι διαμαρτυρήθηκε την περασμένη εβδομάδα για την άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο φορτίων με ζυμαρικά στη Λωρίδα της Γάζας, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα.

Μετά την παρέμβαση αυτή, ο Εχούντ Μπαράκ, υπουργός ¶μυνας της απερχόμενης κυβέρνησης επέτρεψε, σύμφωνα με την εφημερίδα, τη μεταφορά των τροφίμων αυτών τα οποία το Ισραήλ δεν θεωρεί ότι ανήκουν στα είδη πρώτης ανάγκης εκτός από το ρύζι.

Ο Κέρι, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας είχε επισκεφθεί την περασμένη Πέμπτη τη Λωρίδα της Γάζας που καταστράφηκε κατά τις τελευταίες ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις.

Αυστηρός αποκλεισμός έχει επιβληθεί από το Ισραήλ σε αυτό το παλαιστινιακό έδαφος, μετά την ανάληψη του ελέγχου του από τους ισλαμιστές της Χαμάς το 2007.

Το Ισραήλ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συμφωνία για το άνοιγμα των σημείων διέλευσης με τη Γάζα, πριν από την απελευθέρωση, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ που απήχθη τον Ιούνιο του 2006 στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας από ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή