Αίτημα Πακιστάν στις ΗΠΑ για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009 06:14
A- A A+

Η κυβέρνηση του Πακιστάν ζητά από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) για την εξόντωση «εξτρεμιστών», ενώ έχει καλέσει την Ουάσινγκτον να μεταφέρει αεροσκάφη του τύπου αυτού στο Ισλαμαμπάντ, δήλωσε ο πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι χθες Τετάρτη.

Ο Κουρέσι, ο οποίος επισκέπτεται την αμερικανική πρωτεύουσα για να λάβει μέρος στην επανεξέταση της πολιτικής της στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν που κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα, δήλωσε ότι κάλεσε αξιωματούχους των ΗΠΑ να «επανεξετάσουν τη στρατηγική τους όσον αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Η κυβέρνηση Ζαρντάρι, η οποία εξελέγη πριν ένα χρόνο, θεωρεί ότι οι επιθέσεις που πραγματοποιούν ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ με τη χρήση οπλισμένων με πυραύλους UAVs είναι "αντιπαραγωγική". Στηρίζει τη θέση αυτή με το επιχείρημα ότι "εντείνουν τον εξτρεμισμό" στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

«Έχουν εκτελέσει ορισμένα επιτυχή πλήγματα και εξουδετέρωσαν ορισμένους στόχους υψηλής αξίας», δήλωσε ο Κουρέσι στην εκπομπή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου PBS NewsHour with Jim Lehrer.

«Ταυτόχρονα, υπάρχουν παράπλευρες απώλειες που συνδέονται με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αυτό έχει αποξενώσει τον κόσμο».

Ο Κουρέσι είπε στο Πι Μπι Ες ότι ζήτησε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να «μοιραστεί» την τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Εάν αποτελούν αναγκαιότητα, τότε... υποστηρίζουμε ότι η τεχνολογία πρέπει να μεταφερθεί στο Πακιστάν και αυτό θα επιλύσει αρκετά ζητήματα για το λαό του Πακιστάν», είπε, προσθέτοντας ότι δεν έλαβε απάντηση στο αίτημα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή